Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Falešný bankéř opět úřadoval. Důvěřivou ženu z Hradce Králové obral o 600 tisíc korun

V Královéhradeckém kraji se v posledních měsících rozmohl nový způsob podvodů. Podvodníci se vydávají za bankéře, který vytipované lidi varuje před napadením účtu. Podvedení nakonec přicházejí o statisíce korun. Poslední obětí je sedmadvacetiletá žena z Hradce Králové. Ta přišla o 600 tisíc korun, které si kvůli podvodníkům půjčila.

„Dle volajícího bankovního úředníka měla mít napadený účet, a aby peníze ochránila, měla si vzít úvěr a vybrat peníze v hotovosti,“ uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová v tiskové zprávě. Na věrohodnosti celý podvod nabral ve chvíli, kdy ženu kontaktoval další bankovní úředník a také policista, který se napadením účtu zabývá.  

Žena proto došla na nejbližší pobočku své banky, podle instrukcí si vzala úvěr a poté peníze vybrala. Následně je měla vložit do bitcoinmatu v obchodním centru Atrium. Tam však automat přestal fungovat. Podvodník ji proto přesměroval do AuParku. Bankéř ji uklidňoval, že vložením peněz do automatu dojde k anulaci a prostředky se jí vrátí zpět na účet. Žena tak přišla o 600 tisíc korun, které si v bance půjčila.  

Podvedená bude muset půjčku splatit  

„Podvodníci se mohou vydávat za kohokoliv - bankovní úředník, specialista na kyberproblematiku, policista a podobně. Používají program, který mění telefonní čísla, takže to vypadá, že volají např. z infolinky vaší banky nebo od policie,“ uvedla Kormošová.  

Nejlepší obranou je hovor zavěsit. Pokud se oběť podvodníků na stejné číslo znovu nedovolá, pravděpodobně se jednalo o podvod. Zároveň je třeba si uvědomit, že bitcoinmat není žádná bankovní úschovna. Případná stvrzenka pak také nepomůže. K výběru peněz je totiž třeba heslo k účtu – takzvané peněžence. A to si podvodníci dobře hlídají.  

Velký problém nastává i s úvěrem, který si podvedený sjedná. Pokud o peníze příjde, musí ho splatit ze svého.  

Ohodnoť článek

Foto Česká spořitelna

Štítky bankéř, falešný, podvod, krimi, Hradec Králové, napadený, účet, půjčka, věrohodný, důvěřivá, žena, podvedená, Královéhradecký kraj, peníze, úvěr, Aupark

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešný bankéř opět úřadoval. Důvěřivou ženu z Hradce Králové obral o 600 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.