Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Projekt Nové Zelené je pro Kukleny devastující, míní některé hradecké zastupitelské kluby

V posledních několika dnech v Hradci Králové ožil projekt nové obchodní zóny Nová Zelená, která má vzniknout v Kuklenách. Podle současného návrhu jde o jednopatrový nákupní komplex s pasáží a 30 obchody a hobbymarketem. Součástí má být i parkoviště pro 1,8 tisíc aut. Podle některých zastupitelů Hradce Králové je však projekt nedotažený a městu spíš ublíží. Názory jednotlivých zastupitelských klubů si můžete přečíst v aktuálním vydání Politické koridy.

Otázka: Jaký názor má váš zastupitelský klub na projekt parku a obchodní zóny Nová Zelená v Kuklenách? Jakým způsobem by k němu měla radnice přistupovat? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Pavel Marek (ANO), Alexandr Hrabálek (ODS) a Pavel Vacek (Piráti). 

Zastupitelé se mimořádně sejdou kvůli obchodní zóně Nová Zelená. Problém je především doprava

Málo jaký projekt v Hradci Králové vyvolává tolik kontroverze jako záměr vybudovat novou obchodní zónu a park Nová Zelená v Kuklenách. Řada lidí poukazuje na to, že je podobný projekt pro Hradec Králové zbytečný a způsobí komplikace. Především v...

Pavlína Springerová (HDK)

Faktem je, že obchodní zóna je plánována na plochách k tomu určených, plochách komerčního využití, je tedy v souladu s územním plánem a nemůžou zde stát např. bytové domy. Radnice však musí s investorem korektně vyjednávat, o co nejvyšší míře jeho spoluúčasti na přípravě a realizaci komunikace Nová Zelená, která by měla být obchvatem přeplněné Pražské třídy a která je pro území Kuklen nezbytná.

V případě Nové Zelené investor spolupráci nabízí, chce uzavřít memorandum o spolupráci s městem. Vyjednávání města je však žalostné, ačkoli jednání probíhají již několik let. Cílem města musí být dosažení maximálního podílu externího financování komunikace Nová Zelená až do Pálenecké ulice a řešení napojení ulice Pálenecké na ulici Pražskou.

Stávající postup města však rozhodně nepřiláká další investory, např. ke stavbě bytových domů na vedlejších pozemcích, kteří by mohli být též zapojeni do spolufinancování a realizace části komunikace, na kterou Kukleny čekají řadu let a město samo není schopno tuto stavbu zrealizovat. Velmi důležitým bude také posudek vlivu na životní prostředí EIA, který zatím není znám.

Lubomír Štěpán (KSČM)

Jak již jsem řekl ve svém vystoupení na jednání zastupitelstva města Hradec Králové 21.4., město v současné době žádné další obchodní centrum nepotřebuje ať v Kuklenách nebo kdekoli jinde. Navíc stavět obchodní centrum s ohromným parkovištěm na vysoce bonitní zemědělské půdě je nehorázné. Město musí důsledně trvat na dodržení všech podmínek daných územním plánem města, to je nejprve vybudování komunikace „Nová Zelená“ a s tím související rekonstrukce ulice Pálenecké a křižovatky ulic Pražské a Pálenecké a teprve potom uvažovat o výstavbě nějakého obchodního centra. Nejlepší by bylo změnu územního plánu, která umožňuje výstavbu obchodního centra na tomto místě, zrušit.

Souhlasíte se stavbou obchodní zóny Nová Zelená v Kuklenách?

Celkem hlasovalo652 čtenářů

Martin Hanousek (Zelení)

Změna pro Hradec a Zelení již v roce 2010 protestovali proti přijetí změny územního plánu, která vymezovala velké zastavitelné plochy, které by mohly umožnit podobný projekt. Současný návrh obřího shopping parku s 1864 parkovacími místy bohužel naše nejhorší obavy naplnil. Považujeme tento projekt za devastující nejen pro Kukleny, ale celé město. Je to hloupý způsob využití cenných ploch na západě města v duchu devadesátých nebo nultých let. Město nepotřebuje další obchodní zónu pochybných kvalit, ale výstavbu dostupného bydlení a rozvoj obchodu a života uvnitř města. Změna pro Hradec a Zelení udělají vše pro zastavení tohoto projektu. Podpoříme, aby vedení města současně jednalo s investorem o smysluplnějším využití lokality a našlo se tak kvalitní řešení území.

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

K projektu Nová Zelená, jak byl prezentován na posledním jednání zastupitelstva, máme spoustu výhrad. Záměr nevychází primárně z potřeb města, natož obyvatel zdejší lokality, ale ze zájmů investora. Projekt nebyl dostatečně komunikován již ve fázi jeho zrodu se zdejšími obyvateli. Město Hradec Králové je na prvních příčkách, co se týče obchodní plochy na jednoho obyvatele, navíc v současné době klesá koupyschopnost obyvatel z důvodů růstu cen, inflace a k tomu další obchodní centrum na okraji města ohrozí provoz obchodů v centru města, které se úspěšně vylidňuje.

Je zde i otázka vybudování komunikace a získání pozemků do vlastnictví města, na což město s ohledem na náročné rozpracované investice nemá v současné době a ani ve výhledu finanční prostředky. Je zde otázka dopravního napojení a odtokových poměrů, úbytek orné půdy, dopad na životní prostředí. Taky se nám nepozdává střet zájmů tvůrce územního plánu a tvůrce projektu pro investora.

A jistě je ještě spousta dalších otázek, které je potřeba zodpovědět, vyjasnit. Podepisovat nyní jakékoliv memorandum je nesmysl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto J&T REAL ESTATE CZ

Štítky Nová Zelená, Kukleny, Hradec Králové, obchodní, zóna, park, projekt, developer, doprava, infrastruktura, zastupitelstvo, jednání, spolupráce, zelená, obchod, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, ODS, Pavlína Springerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt Nové Zelené je pro Kukleny devastující, míní některé hradecké zastupitelské kluby  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.