Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pohonné hmoty zdražily o desítky haléřů, litr nafty stojí skoro 45 korun

Pohonné hmoty v Česku po několika týdnech zlevňování opět zdražují. Cena benzinu v uplynulém týdnu stoupla v průměru o 32 haléřů na 42,72 koruny za litr. Za naftu dají řidiči o 28 haléřů více než minulou středu, nyní stojí průměrných 44,95 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Růst pohonných hmot by se měl v nejbližší době zastavit.

Na rekordní maxima vystoupaly ceny benzinu i nafty kolem 10. března v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru až víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. Podle analytika by měly ceny pohonných hmot v nejbližších dnech stagnovat.

"Cena ropy Brent poklesla na 105 dolarů (asi 2435 Kč) za barel, což je prakticky stejná úroveň, jako na počátku dubna. Velkoobchodní ceny pohonných hmot klesají jenom velmi pomalu. Pro řidiče je nepříznivé i oslabování české koruny vůči americkému dolaru. V nejbližších dvou týdnech očekáváme stagnaci cen pohonných hmot na současné úrovni," řekl dnes analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

V meziročním srovnání jsou nyní paliva výrazně dražší než před rokem. Za benzin platí motoristé téměř o 11 korun víc a za naftu zhruba o 15 korun víc. Vláda v reakci na prudký růst cen pohonných hmot schválila návrh novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr a další návrhy, které směřují k omezení růstu cen pohonných hmot. Změna zákonů počítá hlavně se zrušením povinnosti přimíchávat biosložku do pohonných hmot, výrazně omezuje okruh vozidel, která podléhají silniční daní a také snižuje daně zaměstnancům, kteří k soukromým účelům využívají služební nízkoemisní vozidlo. Vládní návrhy schválila tento týden Sněmovna, k projednání je dostane Senát.

Nejlevnější paliva nyní natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 42,21 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 44,34 koruny za litr. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 43,27 koruny. Nafta se tam tankuje za 45,57 Kč za litr. V Královéhradeckém kraji se pohybuje litr nafty v průměru za 44,81 Kč a benzinu za 42,69 Kč.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jirka F.

Štítky pohonné hmoty, Královéhradecký kraj, nafta, benzín, ceny, čerpací stanice, analytik, Ukrajina, pohonné látky, motorová nafta, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, Finlord, s.r.o., Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohonné hmoty zdražily o desítky haléřů, litr nafty stojí skoro 45 korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.