Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Torzo svinarského mostu se převeze na hradecké letiště. V budoucnu možná ještě poslouží

Svinarský historický železný most, který stál nad Orlicí víc než 110 let, má před sebou přesun na letiště. Torzo mostu, který musel jít k zemi už v roce 2018, se bude stěhovat v pondělí 2. května. Město na jeho přesun vyčlenilo přes dva miliony korun. Není vyloučené, že jeho opravené části se v budoucnu použijí na další stavby v krajském městě.

Most plukovníka Šrámka ve Svinarech musel jít k zemi kvůli zchátralosti v roce 2018. Od té doby leželo jeho torzo na levém břehu Orlice a bylo obehnáno plotem. Části mostu, který v obci sloužil dlouhé desítky let, se nyní uloží na hradeckém letišti.

Přesun mostu, který stál nad Orlicí od roku 1907 radnice naplánovala na pondělí 2. května. Stěhovací operace by měla trvat až do půlnoci,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Šmídová. Celá akce vyjde na víc než dva miliony korun.

Pode odhadů města by části mostu mohly být na letišti uložené až deset let. Během této doby by se jednotlivé fragmenty původního mostu měly opravit a v budoucnu by je stavbaři mohli použít například pro vybudování lávky u Piletického potoka. Oprava jednotlivých částí by měla vyjít zhruba na deset milionů korun.

Ve Svinarech se od května 2019 jezdí po novém moderním mostě, který je důležitý pro dopravu ve východní části města.

Královéhradecký kraj na jeho stavbu přispěl osmdesáti miliony korun. Zatímco původní nýtovaný most měl jeden jízdní pruh a vedlejší lávku pro pěší, ten nový je složený z jednoho pole a má dva jízdní pruhy a také chodník pro pěší. Původní most nebyl kulturní památkou, ale podle památkářů měl svou historickou hodnotu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Svinary, most, torzo, převoz, město, radnice, letiště, oprava, Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Torzo svinarského mostu se převeze na hradecké letiště. V budoucnu možná ještě poslouží  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.