Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Škola Sion je ve sporu s rodiči kvůli školnému. Některým žákům přerušila výuku

Královéhradecká soukromá Střední škola Sion High School se dostala do sporu s některými z rodičů svých žáků kvůli školnému. Škola po nich chce doplatky školného, rodiče to odmítají s tím, že o částkách nevěděli. Některým žákům proto škola přerušila výuku a odmítala je připustit k maturitě. Úřady označily takový postup jako nezákonný, vyplynulo z dnešního vyjádření Královéhradeckého kraje i ministerstva školství. Stížností na postup školy se zabývala i Česká školní inspekce (ČŠI). Na případ, který prověřuje i policie, upozornila Česká televize (ČT).

"Stížnost se týká přerušení studia žáků před maturitou, kteří mají podle zřizovatele dluh na školném, a zároveň se týká nátlaku zřizovatele na úhradu školného směrem k žákům. Stěžovatel nám sdělil, že na zřizovatele podal trestní oznámení. Školní inspekce nám sdělila, že žáci, kterých se přerušení týkalo, byli nakonec k maturitě připuštěni," řekl dnes mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Vzhledem k tomu, že jde o soukromou školu, nemá krajský úřad pravomoc do případu zasahovat. "Se stěžovatelem nicméně aktivně komunikujeme, poučili jsme ho o možnostech ochrany jeho práv a zároveň sdělili, že takové přerušení studia nemá oporu v zákoně," řekl Lechmann.

Stejné stanovisko vydalo také ministerstvo školství. "Podnět stěžovatele jsme obdrželi a s ředitelem školy komunikovali. V rámci této komunikace jsme školu upozornili, že ukončení vzdělávání ve střední škole z jiných důvodů, než jsou stanoveny ve školském zákoně, je protiprávní," uvedla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

Ředitel Sionu Doksanský žaluje zastupitele Hanouska. Údajně poškodil dobré jméno školy

Zatímco spor soukromé školy Sion a města Hradec Králové utichl, je tu problém nový. Ředitel školy Denis Doksanský se rozhodl podat žalobu na zastupitele města Martina Hanouska (Zelení). Ten měl na jednání zastupitele označit školu jako dlužníka....

Česká školní inspekce uvedla, že část stížnosti, která nespadá do její působnosti, konkrétně spor o úhrady školného a postup školy při jejím vymáhání, postoupila policii. Podle náměstka ústředního školního inspektora ČŠI Ondřeje Andryse bylo přerušení studia šesti žákyním čtvrtého ročníku školy neoprávněné. "Postup byl v rozporu s výše uvedeným ustanovením právního předpisu, neboť přerušení studia je možné pouze na základě písemné žádosti zletilého žáka nebo jeho zákonného zástupce," uvedl pro Andrys.

Podle něj stížnost skupiny rodičů na Střední školu Sion High School směřovala jmenovitě na Denise Doksanského, ředitele spolku Sion, který je zřizovatelem školy. Součástí stížnosti je i to, že někteří žáci byli údajně nad rámec výuky využíváni k pracím, které nejsou v přímé souvislosti se vzděláváním. Tuto část stížnosti se podle inspekce nepodařilo prokázat. "Samozřejmě že v kontextu uvedeného bude ČŠI školu dále sledovat," dodal Andrys.

Doksanský pro ČT uvedl, že škola po rodičích požaduje doplacení školného, které neuhradili. Podle něj zaplatili neoprávněně nižší částku, než měli dohodnuto. Nakonec ale škola své rozhodnutí nenaplnila a studenty k maturitě připustila, aby studenty nepoškodila a jakýmkoli způsobem neohrozila jejich studium, uvedl Doksanský.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, správa, školy, kriminalita, Hradec Králové, školné, Sion, Česká školní inspekce, Česká televize, maturita, střední škola, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Nicotný

vůbec nechápu, proč se rodiče diví, že mají doplácet, když dají děcko na školu s názvem " Sion High School " ? Tam už se to lupičství, podvod a zlodějna sama z názvu nabízí....

Úterý, 26. dubna 2022, 10:24Odpovědět

Škola Sion je ve sporu s rodiči kvůli školnému. Některým žákům přerušila výuku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.