Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počty ukrajinských uprchlíků, kteří se registrují v Hradci Králové, dál klesají

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Hradci Králové registruje v posledních dnech menší počet ukrajinských uprchlíků, než tomu bylo doposud. Zatímco na začátku invaze centrum odbavilo i šest set uprchlíků denně, dnes se jich registruje kolem sedmdesáti za den. Zatím se daří najít jim i ubytování. Problém ale může nastat na konci května, kdy se někteří Ukrajinci budou muset vystěhovat z hotelů, kterým začne sezona.

Počet uprchlíků z Ukrajiny, které odbaví KACPU v Hradci Králové, dál klesá. Za posledních sedm dní se tady zaregistrovalo 605 uprchlíků, což je asi o 26 procent méně než před týdnem.

Od začátku fungování 2. března centrum odbavilo 13 394 ukrajinských uprchlíků,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Prostřednictvím střediska hledají někteří uprchlíci také ubytování. I v tomhle ohledu je ale zájem nyní menší. „Z více než 13 tisíc dosud v kraji registrovaných Ukrajinců dostalo ubytování prostřednictvím střediska 2098 uprchlíků, tedy 16 procent,“ řekla mluvčí.

Denně se do centra, které se od dubna nachází v krajské administrativní budově poblíž autobusového a vlakového nádraží v ulici Na Okrouhlíku, dostane kolem sedmdesáti lidí. Během největšího náporu na začátku invaze byly počty lidí žádajících o azyl i desetkrát vyšší. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3900 uprchlíků, tedy skoro 600 denně.

Problém zatím není ani s jejich ubytováním. Většina z Ukrajinců, kteří do Hradce Králové utekli před válkou, našla zázemí v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. Díky početné komunitě Ukrajinců, kteří zde žili už před válkou, se podařilo ubytovat nově příchozí i díky nim.

Komplikace mohou nastat na konci května, kdy se několik stovek uprchlíků bude muset vystěhovat z hotelů a penzionů. „Zhruba 330 uprchlíků se bude muset přestěhovat z důvodu začátku sezony. Pokud se situace nezmění, jsme schopni za stávajících podmínek těmto osobám zajistit ubytování prostřednictvím KACPU," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, KACPU, uprchlík, Ukrajina, válka, registrace, ubytování, kapacita, hasiči, mluvčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty ukrajinských uprchlíků, kteří se registrují v Hradci Králové, dál klesají  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.