Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Závidíte? Představte si sebe v podobné situaci. Hradečtí zastupitelé hodnotí pomoc Ukrajincům

MHD zdarma, vstup do Safari Parku za korunu, odpuštěný poplatek z pobytu a ubytování zdarma. To jsou jen některé z výhod, které mohou v Královéhradeckém kraji využívat lidé prchající před válkou z Ukrajiny. Další díl Politické koridy se věnuje názorům na konkrétní pomoc přicházející z radnice v Hradci Králové.

Otázka: Okolo pomoci pro uprchlíky z Ukrajiny, například MHD zdarma, se občas vedou až závistivé diskuse. Jak vnímáte rozsah pomoci, kterou poskytuje město Hradec Králové? Je dostatečná nebo by se měla upravit?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Pavel Vacek (Piráti), Martin Hanousek (Zelení), Pavel Marek (ANO), Lubomír Štěpán (KSČM).


Alexandr Hrabálek (ODS)

Pomoc našeho města ukrajinským uprchlíkům je velkorysá. Uvolnili jsme z rozpočtu města prakticky ihned 2 miliony Kč na přímou pomoc jak Ukrajině, tak také lidem, kteří se k nám před válkou uchýlili. Zajistili jsme pro ně ubytování, řešíme umístění dětí ve školách a školkách, platíme těmto dětem stravování a školní pomůcky. Zřídili jsme transparentní účet pro poválečnou pomoc Černihivu. Materiálně jsme zajistili vybavení ubytovny či bytů, které jim budou dočasně poskytnuty. Součástí pomoci je také zjednodušení cestování naší MHD, které spočívá v tom, že tito lidé mohou jezdit zdarma. Samozřejmě, na potřebách běženců úzce spolupracujeme s charitou. V současné době ve spolupráci s hradeckými školami pracujeme na zřízení prostor pro činnost Ukrajinského spolku pro zajištění edukace dětí i dospělých.

Jestliže těmto lidem tyto výhody někdo závidí, pak jim můžu vzkázat pouze tolik, že jim přeju, aby nemuseli nikdy podobnou pomoc hledat také oni v sousedních zemích.

Pavlína Springerová (HDK)

Pomáhat ukrajinským uprchlíkům je zcela nezbytné, protože Ukrajina čelí naprosto bezprecedentní ruské agresi. Velmi oceňujeme především obrovskou vlnu české solidarity a činnost různých organizací a neziskovek. Taktéž činnost KACPU organizovanou krajským úřadem našeho kraje lze hodnotit jako velmi dobrou. Nicméně město Hradec Králové mělo reagovat flexibilněji v celé řadě oblastí, zejména mělo řešit podstatně pružněji a lépe problematiku městských ubytovacích kapacit pro ukrajinské uprchlíky. Řada českých a moravských měst také realizovala řadu dalších humanitárních aktivit a akcí pro válečné uprchlíky. To však bohužel nebyl a není příklad Hradce Králové.

KOMENTÁŘ: Značkové oblečení, nalakované nehty a dokonce i ajfoun. Tohle že je uprchlík?

„Oni si klidně přijedou v BMW! Kdo z nás to má? Taky mají značkové oblečení a ženské nalakované nehty. A dokonce jsem i viděla takovou, co měla umělé řasy. A ještě mají vstup do zoo za korunu!“ Jak by měl podle Čechů vypadat správný uprchlík?

Anna Maclová (Koalice pro Hradec)

Každému, kdo je pokoušen k závistivým řečem, doporučuji představit si sebe sama ve stejné situaci, v jaké se ocitli lidé z Ukrajiny hledající u nás pomoc a podporu. Celou situací jsme byli všichni zaskočeni, ale dokázali jsme velice rychle reagovat. Hned v pátek 25. 2. proběhlo jednání u primátora města, na kterém byly Diecézní charitě Hradec Králové nabídnuty první prostory k ubytování. Ta ve spolupráci s Regionálním ukrajinským spolkem, Ukrajinci zde pracujícími a manžely Rindovými ubytovala do vzniku KACPU 75 příchozích. Pomoc města nabíhala postupně, z mého pohledu chaoticky a pomaleji, nabízí se jistě další možnosti. Hezky zareagovaly školy, které přijaly již 230 dětí.

Co se týče MHD, je v pořádku, že je pro nově příchozí zdarma. Mluvíme však již o nastavení pravidel v dalším období. Lidé z Ukrajiny se totiž poměrně rychle zapojují, mají zájem pracovat a budou schopni většinou své náklady postupně hradit. Takto je to v pořádku. Před námi všemi je velká výzva.

Chci poděkovat všem pomáhajícím za obrovskou vlnu solidarity, která však bude potřebná po dlouhý čas. Vytrvejme, prosím!

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Maryny Kovalove

Štítky politická, korida, uprchlík, pomoc, podpora, ČR, Hradec Králové, MH, zoo, výhody, zastupitelský, klub, vedení, politika, Ukrajina, městská hromadná doprava, Královéhradecký kraj, Martin Hanousek, Pavel Marek, Česká pirátská strana, Lubomír Štěpán, ANO 201

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závidíte? Představte si sebe v podobné situaci. Hradečtí zastupitelé hodnotí pomoc Ukrajincům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.