Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vlakovou dopravu do Polska zajistí GW Train Regio. Hejtmanství podepsalo smlouvu na deset let

Vedení Královéhradeckého kraje podepsalo smlouvu s dopravcem GW Train Regio. Ten má v následujících deseti letech provozovat vlakovou dopravu v česko-polském příhraničí. Konkrétně jde o provoz na dvou tratích.

Jde o trasu z Teplic nad Metují přes Meziměstí do města Wroclav. Druhou tratí je spojnice měst Trutnov a Sedzislaw. „Loni v září jsme s Českými drahami uzavřeli smlouvu na zajištění veřejné železniční dopravy na většině území Královéhradeckého kraje. Chybělo nám ale smluvně zajistit poslední část v rámci příhraniční dopravy na Trutnovsku a Náchodsku,“ uvedl v tiskové zprávě kraje hejtman Martin Červíček (ODS). 

Smlouva počítá s tím, že během deseti let vlaky najezdí 273 tisíc kilometrů. Za ně hejtmanství zaplatí celkem 44 milionů korun. „Skutečně vyplacená celková výše kompenzace bude ale závislá na řadě faktorů, jako je rozsah objednaného dopravního výkonu, skutečné výnosy, výše státního příspěvku, indexace nákladových položek a případně při naplnění dalších smluvních podmínek,“ upřesnil radní pro dopravu Václav Řehoř (ODS). 

Hlavní část železničního tendru se Královéhradeckému kraji podařilo dokončit v druhé polovině loňského roku. Hlavním dopravcem v kraji zůstávají České dráhy. Za deset let najezdí zhruba 58 milionů kilometrů za ně kraj platí 9,3 miliardy korun.  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Peter van de Ven | Pixabay

Štítky vlak, doprava, FW, Polsko, příhraničí, Královéhradecký, trať, cestující, smlova, Královéhradecký kraj, České dráhy, ODS, Martin Červíček, Trutnov, Václav Řehoř, okres Trutnov, Teplice nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakovou dopravu do Polska zajistí GW Train Regio. Hejtmanství podepsalo smlouvu na deset let  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.