Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Ubytovacích kapacit pro uprchlíky je v kraji zatím dost, tenčí se ale zásoby v potravinové bance

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině funguje v Hradci Králové od 1. března a od té doby jím prošlo téměř dvanáct a půl tisíce lidí, většinu tvoří ženy a děti. Celkové náklady na uprchlickou krizi vyčíslil kraj prozatím na pět a půl milionu korun. Vyčleněnou má částku 25 milionů korun, hejtmanství ale předpokládá, že to stačit nebude. Zatímco s ubytování Ukrajinců nyní není problém, zásoby jídla v potravinové bance se tenčí.

Většina uprchlíků, kteří v Hradci Králové našli azyl, poté co museli utéct z rodné země, je ubytovaná v krajských, městských, obecních a dalších nekomerčních typech ubytování, jako jsou různé ubytovny a nemovitosti neziskových organizací. Improvizované městečko vzniklo například díky organizátorům festivalu Rock for People v lokalitě na hradeckém letišti.  

KACPU za dobu svého fungování zprostředkovalo ubytování pro asi deset procent všech uprchlíků, kteří do kraje přišli. "Ostatní měli zajištěné ubytování právě díky městům, obcím a neziskovým organizacím," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. S ubytováním také velmi pomohla poměrně početná skupina Ukrajinců, kteří zde už před válkou žili. Je jich kolem sedmi tisíc.

Ubytovacích kapacit je tak ve městě zatím dostatek a neuvažuje se o zřizování nouzového ubytování jakými jsou například tělocvičny. "Bude záležet na tom, jak se v dalším období bude ubytovávat do nekomerčních ubytovacích kapacit, které lidé nabízí. Podle toho se zařídíme,“ dodal mluvčí.

V tuto chvíli se taky daří zařazovat ukrajinské děti do školního vzdělávacího procesu. Pro malé děti vznikají tak zvané adaptační skupiny.

Ukrajinské děti usedly do hradeckých lavic. Pro ty mladší vznikne už druhá adaptační skupina

Hradecké školy od začátku války přijaly už více než dvě stě ukrajinských dětí, které usedly do školních lavic. Pro děti předškolního věku tady zatím funguje jedna adaptační skupina a nyní by měla vzniknout další v prostorách Střední průmyslové...

Co je ale už nyní problém jsou zásoby potravin, které se tenčí. Hradecká charita proto uvítá trvanlivé potraviny, mléčné výrobky nebo drogistické zboží.

Výrazně pomoct s doskladněním zásob by měla také jarní potravinová sbírka, která se koná v sobotu 23. dubna. "Jen v hradeckém KACPU dostávají potravinové balíčky denně desítky uprchlíků," dodal Lechmann.

Královéhradecký kraj vyčlenil na uprchlickou krizi 25 milionů korun a dosud vyčerpal přes pět a půl milionu korun. Podle zástupců hejtmanství celková vyčleněná částka nejspíš nebude stačit. Hradecké KACPU nyní registruje až dvě stě nově příchozích osob denně.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, KACPU, uprchlíci, Ukrajina, válka, krize, ubytování, potravinová sbírka, náklady, uprchlík, jídlo, Rock for People, banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ubytovacích kapacit pro uprchlíky je v kraji zatím dost, tenčí se ale zásoby v potravinové bance  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.