Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce budovy Filozofické fakulty UHK jde do finále. Opravy vyšly na zhruba dvě stě milionů

Univerzita Hradec Králové má za sebou jednu z největších investičních akcí za poslední roky. Právě se dokončují stavební práce na rekonstrukci budovy Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové na náměstí Svobody v centru města. Celkové náklady se za dva roky výstavby vyšplhaly ke zhruba dvěma stům milionům korun. Univerzita na to dostala státní dotaci a plánuje pokračovat v opravách i dalších svých budov.

Stavební práce na opravách budovy Filozofické fakulty v centru města začaly na podzim roku 2020. Nyní rekonstrukce finišuje, dokončují se detaily. "Od příštího týdne začne proces přebírání stavby, kolaudace, zkoušky, úklid a všech dalších prací k montáži mobiliáře. Slavnostní otevření budovy, plánujeme na druhou polovinu měsíce září," řekl pro ČTK tiskový mluvčí Univerzity Jakub Novák. Studenti a akademici se tak do opravené budovy vrátí se začátkem příštího semestru.

Na budově se opravovala střecha, měnily se vnitřní dispozice, budova se nově omítla a došlo i k sanaci vlhkosti ve sklepích. Na dvoře budovy pak vznikla nová několikapatrová přístavba.

Z vizuálně nejatraktivnějších je pak obnova průčelí budovy včetně pozlaceného zábradlí a kamenných prvků mansardy, na což přispěl magistrát z programu pro zachování a obnovu památkového fondu částkou jeden a půl milionu korun.

Přesné vyčíslení nákladů bude možné udělat až po převzetí stavby, bude to ale kolem dvou set milionů korun. "V rámci dokončování je možné, že se ještě drobné úpravy budou muset dodatečně udělat, a zároveň ještě není vše vyfakturováno," řekl Novák.

Rekonstrukcí Filozofické fakulty ale zkrášlovací projekty Univerzity zdaleka nekončí. Chystá se taky oprava vedlejší památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty UHK, kde by měly prokouknout především interiéry. S opravami by se mělo začít už letos v létě a hotovo by mělo být v září 2024. Na oba projekty dostala Univerzita státní dotaci.

Univerzita Hradce Králové má pod sebou celkem čtyři fakulty. Fakultu informatiky a managementu, Přírodovědeckou fakultu, Filozofickou fakultu a Pedagogickou fakultu. Celkově zde studuje přes šest a půl tisíce studentů a další lidé ze zahraničí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Univerzita, filozofická fakulta, rekonstrukce, investice, oprava, náklady, dotace, fond, Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Jakub Novák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce budovy Filozofické fakulty UHK jde do finále. Opravy vyšly na zhruba dvě stě milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.