Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dvůr Králové začne projektovat přestavbu Mayerovy továrny na kulturní centrum

Společnost Grimm Architekti ze Žďáru nad Sázavou začne pro město Dvůr Králové nad Labem projektovat přestavbu bývalé Mayerovy továrny na kulturní a zábavní centru. Společnost tím naváže na vítězství v architektonické soutěži na využití továrny, kterou město uspořádalo loni. Za zpracování všech stupňů projektové dokumentace a následný výkon autorského dozoru město architektům zaplatí 31,4 milionu korun včetně DPH. Projekt by měl být hotový v roce 2025.

Areál bývalé Mayerovy továrny v centru města o rozloze 5500 metrů čtverečních má několik objektů. Náklady na přestavbu radnice odhaduje na 350 milionů korun. "Přestože jsme na začátku příprav, intenzivně se již nyní zajímáme o možnosti financování stavby z cizích zdrojů, respektive z dotací, protože takto náročný projekt bychom sami nezvládli," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Architekti zpracují také projekt interiéru stavby, ovšem bez výstavních a interaktivních expozic zábavně naučného centra a zábavního parku. Zajistí také průzkumy, odborné posudky a měření. "V blízké době navštívíme také Národní památkový ústav, který bude k projektu vydávat doporučující stanovisko, abychom s tamními pracovníky konzultovali náš postup," uvedl architekt Rudolf Grimm.

Návrh ateliéru Grimm Architekti zachovává třípodlažní železobetonovou halu bývalé textilní továrny a k ní přiléhající dvoupodlažní vstupní objekt. Zachovává také vjezd a výjezd do areálu z náměstí Republiky a Tylovy ulice a vytváří tak jejich pěší propojení. Tím zachovává dopravní obslužnost sousedících objektů, které nejsou ve vlastnictví města.

Návrh obsahuje víceúčelový sál pro kulturu a vzdělávání s kapacitou 500 sedících diváků při umístění pódia v sále a s kapacitou 700 diváků, pokud bude pódium v prostoru zákulisí. "Dále obsahuje prostor pro zábavně naučné centrum o ploše 730 metrů čtverečních a prostor dětského zábavního parku o ploše 730 metrů čtverečních. Loutkové divadlo má navrženou kapacitu 80 sedících diváků. V podzemí by mělo být 88 parkovacích míst,"  řekla mluvčí radnice Miroslava Kameníková.

Mayerovu továrnu na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Původně šlo o textilní továrnu, později v areálu byla tržnice, sídlila v něm i firma Strojtex. Objekty továrny leží v městské památkové zóně.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, stavby, kultura, zábava, Dvůr Králové nad Labem, továrna, rekonstrukce, projekt, Rudolf Grimm, Žďár nad Sázavou, Jan Jarolím, Národní památkový ústav, Strojtex

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové začne projektovat přestavbu Mayerovy továrny na kulturní centrum  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.