Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Od zítřka ve veřejné dopravě bez roušek a respirátorů. Doporučení však stále trvá

Od čtvrtka se ruší povinnost nosit respirátory ve veřejné dopravě. I přesto stále platí doporučení, aby lidé ochranu dýchacích cest nosili. A to především v místech, kde se setkávají s neznámými lidmi. Povinnost respirátorů však zůstává například ve zdravotnických zařízeních. Tam bychom mohli ochranu odložit na přelomu dubna a května.

 „Shodl se na tom Národní institut (pro zvládání pandemie), i když ne stoprocentně jednomyslně," řekl ke zrušení nařízení ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Otázky Václava Moravce. Proti byl podle něj epidemiolog Rastislav Maďar.  

„Můžu si to dovolit z toho důvodu, že máme klesající incidenci. Situace v nemocnicích se stále lehce zlepšuje, ale především klesá incidence pozitivních testů," řekl Válek s tím, že nastavená opatření zafungovala a že na stejný počet provedených testů je stále méně a méně pozitivních. 

"Nicméně všem vřele doporučuji, pokud jsou v prostorech, kde jsou s neznámými lidmi, nebo jsou špatně větrané: noste respirátory, zvyšuje se počet respiračních chorob. V Japonsku nikdy nebyly respirátory nařízené, a přesto každý inteligentní Japonec nosí respirátor v době, kdy hrozí riziko, že by se mohl nakazit," podotkl ministr. 

Povinnost nosit respirátory ve zdravotnických zařízeních a sociálních službách by chtěl Válek zrušit na přelomu dubna a května, podle něj jde ale v tuto chvíli jen o pracovní představu. "Ještě vyčkáváme, situace tam zatím není úplně ideální. (...) Uvidíme, jak se bude vyvíjet," dodal. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky MHD, autobus, vlak, doprava, veřejná, respirátor, rouška, omezení, COVID-19, koronavirus, Královéhradecký, epidemie, Vlastimil Válek, TOP 09, Rastislav Maďar, Otázky Václava Moravce, Japonsko, veřejná doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od zítřka ve veřejné dopravě bez roušek a respirátorů. Doporučení však stále trvá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.