Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Úpravna vody na Orlici v Hradci Králové prochází zatěžkávací zkouškou. Zvýší svoji kapacitu

Rozšíření provozní kapacity. To je přesný účel modernizace úpravny vody na Orlici v Hradci Králové. Ta probíhá od listopadu roku 2020. Právě v těchto dnech probíhají zatěžkávací zkoušky před samotným dokončením. Cílem je zajistit dostatek pitné vody v celé Vodárenské soustavě východní Čechy.

„Chceme její výrobní kapacity navýšit z původních 150 na 250 litrů za sekundu. Toto opatření bylo nezbytné provést z důvodu zvýšení zabezpečenosti v dodávkách pitné vody pro obyvatele a průmysl okresu Hradec Králové,“ uvedl v tiskové zprávě technicko - provozní náměstek společnosti Vodovody a kanalizace Hradec Králové Pavel Loskot. Podle jeho slov je sucho v kraji stále větším problémem pro čerpání vody.  

Úpravna vody na Orlici nezásobuje pitnou vodou jen krajskou metropoli. Kromě Hradce Králové odtud putuje voda do okresů Náchod, Chrudim a Pardubice. Vodu z této úpravny odebírá zhruba půl milionu lidí. Jejich průměrná spotřeba je něco kolem 720 litrů za vteřinu. 

Rekonstrukce a modernizace stavby na Slezském předměstí spočívalo především v doplnění strojů. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové musela za modernizaci zaplatit 47 milionů korun. Téměř tři třetiny se podařilo pokrýt z dotace ministerstva zemědělství. Kompletně hotovo má být v průběhu května nebo června.  

Rozsáhlou rekonstrukcí úpravna vody prošla i mezi roky 2012 a 2014. V té době došlo k navýšení kapacity na současných 150 litrů za vteřinu. O dalších pět let později se investovalo do filtrace přes granulované uhlí.  

Ohodnoť článek

Foto Viorel Vașadi | Pixabay

Štítky VAK, voda, pitná, úpravna, Orlice, Hradec Králové, rekonstrukce, modernizace, Královéhradecký, Pardubický, kraj, pitná voda, Východní Čechy, Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a. s., Pardubice, Náchod, Chrudim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úpravna vody na Orlici v Hradci Králové prochází zatěžkávací zkouškou. Zvýší svoji kapacitu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.