Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči u Hradce Králové nacvičovali potápění ve speciálním obleku

Práce hasiče je nesmírně pestrá a zahrnuje nejen zásahy na zemi, ve vzduchu, ale také pod hladinou vody. Tým hasičů Královéhradeckého kraje má ve svých řadách také sedm potápěčů, kteří tuto specifickou a náročnou disciplínu musí pravidelně nacvičovat. Jedno takové cvičení se konalo na Správčickém písníku u Hradce Králové.

Potápěči ze skupiny HZS Královéhradeckého kraje vykonávají zásahovou činnost například v zatopených lomech a velkých hloubkách, ale jsou vycvičeni i pro zásahy v tak zvaném přilbovém potápění.


To vychází ze situace, kdy je potřeba uskutečnit zásah ve vodě, která je kontaminovaná chemickými látkami. V tom případě hasiči používají speciální oblek s názvem Viking 1500 HDS a přilbu Kirby Morgan 77.

Přilbové potápění spočívá v tom, že potápěč je zcela chráněn i v nebezpečném prostředí,“ uvedla ve svém oficiálním prohlášení na webu hasičů mluvčí Martina Götzová.

Pohybovat se s touto přilbou není nic snadného. Váží totiž téměř 15 kilogramů. „Dokáže vzdorovat nebezpečným látkám stejně jako protichemický oblek Viking. Komunikace a přenos dýchacího média mezi hladinou a zasahujícím hasičem umožňuje odolná potápěčská komunikační hadice v délkách po padesáti metrech s možností vzájemného spojení,“ vysvětluje mluvčí.

Tato potápěčská činnost je samozřejmě velmi náročná, a tak je potřeba ji pravidelně cvičit a zdokonalovat se v jejím použití. Jedno takové cvičení potápěčů proběhlo nedávno na Správčickém písníku u Hradce Králové.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, hasiči, potápěči, cvičení, helma, oblek, Správčický rybník, záchrana, kontaminace, voda, potápění, oblečení, potápěč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči u Hradce Králové nacvičovali potápění ve speciálním obleku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.