Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Hradci poskytuje péči uprchlíkům z Ukrajiny. Někteří mají psychické problémy

V Královéhradeckém kraji našlo azyl přes jedenáct tisíc uprchlíků z Ukrajiny, kteří zde potřebují využívat i zdravotní péči. Například Fakultní nemocnice v Hradci Králové od začátku válečného konfliktu ošetřila kolem dvou stovek Ukrajinců. Nejčastěji jde o drobná poranění nebo bolest zubů. Nemocnice se ale postará i o těhotné ženy nebo pacienty s psychickými problémy.

Hospitalizaci na některém z oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové si vyžádalo asi třicet lidí, kteří uprchli před válkou. V areálu nemocnice jsou pro ně vyhrazeny čtyři UA pointy, které jim poskytnou potřebnou péči nebo je odešlou na další pracoviště.

Lidé z Ukrajiny přichází do nemocnice s nejrůznějšími zdravotními problémy. „Nejčastěji se jedná o akutní problémy, například drobná poranění, nevolnost či bolesti zubů. Péči samozřejmě zajišťujeme i pro pacienty, u kterých je s ohledem na jejich diagnózu nutno pokračovat například v onkologické léčbě. Hospitalizovali jsme i pacienty s psychickými problémy," uvedl ředitel FN Hradec Králové Vladimír Palička.

Zatím se jedná se o jednotlivé případy denně, i když počty ukrajinských pacientů postupně narůstají. Klasický chod nemocnice to ale nijak nenarušuje a neomezuje. "Veškerá péče se uskutečňuje v rámci běžného provozu nemocnice, pořadí je stanovováno podle medicínské naléhavosti," uvedl náměstek hradecké FN a přednosta Kliniky urgentní medicíny Jaromír Kočí.

Dospělí pacienti z Ukrajiny mohou využívat UA pointů nebo jim pomohou v budově Emergency. Dětským pacientům je péče zajištována v budově Dětské kliniky.

"Těhotné ženy z Ukrajiny mohou směřovat přímo na Porodnickou a gynekologickou kliniku, ostatní ženy s gynekologickými problémy zamíří nejdříve na Emergency," řekl mluvčí hradecké FN Jakub Sochor. Bližší informace k jednotlivým oddělením jsou na webu nemocnice.

Nápor ukrajinských pacientů FN v Hradci Králové zatím bez problémů zvládá. Postupně taky klesá zátěž v hradeckém asistenčním centru pomoci ukrajinským uprchlíkům, kde se denně registruje průměrně 150 lidí.  Před měsícem touto dobou to byl pětinásobek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNHK | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Fakultní nemocnice, uprchlíci, Ukrajina, válka, pomoc, ošetření, kapacita, děti, psychické problémy, těhotné, nemocnice, uprchlík, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Hradci poskytuje péči uprchlíkům z Ukrajiny. Někteří mají psychické problémy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.