Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Zítra začínají zápisy do prvních tříd. V Hradci budou po dvou letech opět prezenční

V pátek a v sobotu se konají zápisy dětí do hradeckých prvních tříd. Po dvou letech, které poznamenala pandemie koronaviru, se letos opět uskuteční tradiční prezenční formou. Rodiče se přesto budou do své spádové školy přihlašovat elektronicky, což zjednoduší administrativu na místě. Do první třídy se letos budou hlásit i děti ukrajinských uprchlíků, pro ty se bude zápis konat 10. června.

K zápisu se rodiče budoucích prvňáčků budou hlásit elektronicky přes webové stránky spádové školy, kde si také zarezervují konkrétní čas, kdy s dítětem dorazí. Sebou musí mít svůj občanský průkaz, rodný list dítěte a jeho zdravotní průkaz.

Před dvěma lety jsme s ohledem na pandemii onemocnění covid-19 zahájili elektronické formy zápisů, které se nám velmi osvědčily. Pro rodiče tento způsob zápisu představuje zejména úsporu času a administrativních úkonů, které dříve musely být prováděny na místě,“ vysvětluje primátor města Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).

Osobní zápisy se na školách budou konat v pátek 8. dubna od 14 do 18 hodin a v sobotu 9. dubna od 9 do 11 hodin. Do školních lavic by v příštím školním roce mělo usednout okolo devíti set prvňáčků, což je obdobný počet jako v minulých letech.

Základní školu si pro své dítě mohou rodiče vybrat, není ale jisté, že na ni bude přijato. Rozhodují stanovená kritéria. Škola například přednostně přijímá žáky s trvalým bydlištěm ve školském obvodu základní školy a také ty děti, které mají na dané škole již staršího sourozence. „Pokud počet zájemců převyšuje možnosti školy, je výběr proveden losováním. Město pravidelně sleduje počty žadatelů ve školských obvodech základních škol a až na výjimečné případy by neměl být s velkým zájmem problém,“ vysvětlil vedoucí odboru školství Magistrátu města Hradce Králové Zbyněk Bárta.

Letos se poprvé budou konat taky zápisy do prvních tříd pro děti z Ukrajiny. Uskuteční se 10. června od 14 do 17 hodin. „Podle počtu zájemců budeme na vzniklou situaci reagovat. Zatím předpokládáme, že by se do prvních tříd mohlo přihlásit téměř padesát dětí. Uvidíme, jak se situace bude dále vyvíjet,“ dodal primátor. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, škola, první třída, prvňák, zápis, rodiče, koronavirus, učitel, primátor, děti, pandemie covidu-19, základní škola, Alexandr Hrabálek, ODS, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra začínají zápisy do prvních tříd. V Hradci budou po dvou letech opět prezenční  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.