Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hasiči řeší rekordní množství požárů ve volné přírodě. Je jich zhruba 13krát více

Hasiče v Královéhradeckém kraji trápí požáry ve volné přírodě. Jen během března jich řešili 130. Za stejné období v minulém roce jich přitom bylo jenom deset. V řadě případů může za požár lidská nedbalost.

„V měsíci březnu jich likvidovali celkem 198, z toho bylo asi 130 v přírodním prostředí. V loňském roce to bylo v březnu přitom jen 10 takových zásahů z celkových 69,“ upřesňuje počty na webu hasičů mluvčí Martina Götzová.  

V celkovém součtu během března napáchal oheň škody za 16,5 milionu korun. Škody způsobené požáry ve volné přírodě se šplhají do vyšších statisíců. Souběžně s tím byli zraněni tři lidé. 

Podle hasičů může za požáry ve volném prostranství nedbalost a nezodpovědnost lidí. Většina z nich podcenila přípravy místa na pálení. „Důrazně nedoporučujeme pálit biologický odpad, když fouká vítr a je velké sucho,“ dodává mluvčí. Další častou příčinou je například odhozený nedopalek cigarety nebo otevřené ohniště.  

Zatím největším letošním požárem na volném prostranství byl ten na Náchodsku. Oheň zasáhl část louky, lesa a sadu. Do jeho likvidace se zapojilo deset jednotek včetně vrtulníku. Příčina se stále vyšetřuje. Hořet začalo ve čtvrtek 24. března. Požár se podařilo uhasit až po 21 hodinách.  

Hasiči po 21 hodinách dnes před 13:00 zcela uhasili požár lesa, louky a ovocného sadu u Náchoda v části Lipí. Škodu odhadli na několik stovek tisíc korun. Příčinu ohně, který zasáhl plochu asi 15 hektarů v kopcovitém a těžko přístupném terénu,...

Hasiči upozorňují, že po zimě je venkovní prostranství nezvykle vyprahlé. V takovém případě stačí jen neopatrnost, poryv větru nebo nepozornost.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, požár, březen, Královéhradecký, kraj, volné, prostranství, příroda, statistika, porovnání, výjezd, HZS, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči řeší rekordní množství požárů ve volné přírodě. Je jich zhruba 13krát více  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.