Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Sněžce se ráno prohnal orkán. Lanovka v dubnu jezdí jen o víkendech a o svátcích

Na Sněžce se dnes kolem jedné hodiny ráno prohnal orkán. Vítr v nárazech dosahoval rychlosti přes 128 kilometrů v hodině. Dopoledne tady foukalo devadesáti kilometrovou rychlostí a během dne by vítr měl slábnout. Oba úseky kabinové lanovky jezdí v dubnu kvůli pravidelné jarní odstávce jen o víkendech a v provozu budou taky o Velikonocích.

Do dnešního odpoledne platila pro část Česka výstraha před silným větrem. Dnes nad ránem zasáhl naši nejvyšší horu vítr o rychlosti orkánu. Hraniční hodnota je 118 kilometrů v hodině a na Sněžce foukalo ještě o něco víc. Během dopoledne ale vítr opět zeslábl a meteorologové výstrahu zrušili.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno zataženo, silná mlha, kolem pěti pod nulou a vítr v nárazech dosahoval rychlosti 54 kilometrů v hodině,“ uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Oba úseky lanovky na Sněžku momentálně stojí, ne ale jen kvůli větru. Lanová dráha prochází během dubna pravidelnou údržbou a v provozu tak je pouze o víkendech a o svátcích, pokud počasí dovolí. Jezdit by tak měla například o velikonočním prodlouženém víkendu. Klasickou letní sezonu s denním provozem zahájí na Sněžce v sobotu 30. dubna.

Přesto zima na horách ještě neřekla poslední slovo. V Krkonoších nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové škály. „Na hřebenech je až 120 cm sněhu. Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin dvacet centimetrů nového sněhu,“ informovala dnes na webu krkonošská horská služba.

Meteorologové pro dnešek v Krkonoších předpovídají další slabé sněžení a teploty kolem nuly. Vítr by měl během dne slábnout.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Ticháček | Zdroj Horská služba Krkonoše

Štítky Královéhradecký kraj Trutnovsko, Sněžka, Krkonoše, hory, vítr, orkán, počasí, lanovka, odstávka, víkendy, Velikonoce, provoz, lanová dráha, Česko, Luční bouda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Sněžce se ráno prohnal orkán. Lanovka v dubnu jezdí jen o víkendech a o svátcích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.