Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Litohradech archeologové objevili pozůstatky gotických kamen. Byla součástí honosného obydlí

Archeologové v obci Litohrady na Rychnovsku objevili pozůstatky pozdně gotických kamen, která byla s největší pravděpodobností součástí na svoji dobu honosného obydlí. Z dosavadních nálezů vyplývá, že mohlo jít buď o sídlo místní elity nebo objekt související s hospodařením nedalekého kláštera v Solnici. Kromě gotických kamen a pozdně středověkých nálezů objevili archeologové také stopy raně středověkého osídlení a pravěkého osídlení ze začátku doby železné.

"Jde o první objevený půdorys pozdně gotických kamen z druhé poloviny 15. století na východě Čech. Nepochybně šlo ve své době o reprezentativní záležitost, taková kamna si nemohl dovolit kdekdo. Kamna byla postavena na čtvercovém půdorysu přibližně 2,5 krát 2,5 metru," řekla archeoložka rychnovského muzea Martina Beková.

Mezi objevenými gotickými kachlemi s náboženskými nebo žánrovými náměty vyniká kachle s podobiznou zbrojnoše. Podle Bekové kachlová kamna byla po staletí nejen nezbytnou praktickou záležitostí jako jediný zdroj tepla v obytných místnostech, ale i výtvarným doplňkem interiérů ve šlechtickém, klášterním a později i měšťanském prostředí. Zdobeny byly čelní vyhřívací stěny směřující do vytápěného interiéru. "Z nálezů vyplývá, že kamna byla v pozdějším období přestavována," řekla Beková.

Výzkum na staveništi budoucích čtyř rodinných domů o celkové rozloze přibližně 50 krát 20 metrů zahájili archeologové před 14 dny. Na výzkumu v Litohradech se podílela také archeoložka z kyjevského archeologického ústavu Larisa Vinogrodskaja, která s dcerou uprchla z válkou zasažené Ukrajiny.

"Nabídla jsem jim pomoc, bydlí u mě. Ne nadarmo se říká: archeolog všude bratra má. Před tím jsem svoji kolegyni z Kyjeva neznala," dodala Beková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, archeologie, Rychnovsko, kamna, Martina Beková, okres Rychnov nad Kněžnou, Solnice, Litohrady, Česko, Ukrajina, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Litohradech archeologové objevili pozůstatky gotických kamen. Byla součástí honosného obydlí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.