Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Epidemie covidu v kraji dál slábne. Sundáme respirátory v MHD?

Počty nakažených covidem v Královéhradeckém kraji za poslední týden opět klesly. Nemocných je v mezitýdenním srovnání o 16 procent méně. Klesající trend panuje v kraji už od přelomu ledna a února. Pokud bude tato tendence pokračovat, je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka reálné, že během následujících dní odložíme respirátory i ve veřejné dopravě.

Razantní pokles epidemie v kraji nastal v únoru, od počátku března jsou poklesy výrazně mírnější. Za posledních sedm dní se nákaza covidem-19 prokázala u 2142 lidí, což je o 16 procent méně než týden předtím. Klesla i incidence v kraji, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní. V současné chvíli je pod republikovým průměrem.

Nyní se nákaza nejvíc šíří v okresech Hradec Králové a Rychnov nad Kněžnou, kde za posledních sedm dní přibylo na sto tisíc obyvatel 485 a 476 nakažených. V ostatních okresech je v porovnání s republikovým číslem šíření epidemie podprůměrné.

Od začátku pandemie se v Královehradeckém kraji nemocí covid-19 nakazilo téměř 38 procent obyvatel, což je po Pardubickém kraji nadále druhý nejvyšší podíl počtu nakažených v zemi.

Pokud bude příznivý vývoj epidemie pokračovat, pak se brzy dočkáme zrušení povinnosti nosit respirátor ve veřejné dopravě. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) na tiskové konferenci minulý týden řekl, že se bude řídit rozhodnutím odborníků.

Další rozvolnění pravidel může ovlivnit i několik dalších faktorů. „Záleží také například na teplotě. Kdyby bylo teplo kolem dvaceti stupňů Celsia jako v minulých dnech, velmi pravděpodobně tak rozhodneme,“ řekl Válek k možnosti, že lidé legálně odloží ve veřejné dopravě ochranu dýchacích cest. Na mnoha místech lidé toto nařízení už teď příliš nerespektují. „Ve zdravotnických zařízeních, sociálních ústavech ale respirátory dál musí zůstat,“ zdůraznil na tiskové konferenci Válek.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, COVID-19, nákaza, pacient, nemoc, zdravotnictví, nemocnice, mhd, Vlastimil Válek, respirátor, veřejná doprava, TOP 09, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie covidu v kraji dál slábne. Sundáme respirátory v MHD?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.