Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ode dneška musí uprchlíci na Okrouhlík. KACPU změnilo sídlo i provozní dobu

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Kongresovém centru Aldis včera odpoledne ukončilo činnost. Během několika posledních dnů se stěhovalo do administrativní budovy Na Okrouhlíku. Mezi hlavní novinky patří změna provozní doby a služba, díky které budou moct uprchlíci v budově přespat do druhého dne.

Krajské asistenční centrum v Aldisu fungovalo 24 hodin denně sedm dní v týdnu. V posledních dnech uprchlická vlna nabírá na intenzitě. I proto bude nové centrum v provozu od 7:00 do 19:00. „Mimo tento čas bude centrum prostřednictvím hasičského záchranného sboru zajišťovat pouze nouzové přespání do druhého dne,“ napsal v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).   

Pro příjem a ubytování uprchlíků jsou vyčleněná dvě patra. U vstupu do recepce se nachází čekárna a místo pro vyřízení žádosti o ubytování. V prvním nadzemním podlaží najdou zájemci veškeré administrativní záležitosti. Po příchodu tam ukrajinští obyvatelé vyřeší lustraci, vydání víza, kontakt s úřadem práce, sjednání zdravotního pojištění a případně zajištění ubytování.   

„Vyzkoušeli jsme si provoz ve velkých sálech a zjistili, že KACPU dokáže fungovat efektivně i na menším prostoru,“ dodal Červíček. Podle hejtmanství by prostory měly být dostatečné. Pro případ, že by nestačila čekárna, hasiči by na parkovišti před budovou postavili nouzový stan. 

Centrum zatím odbavilo přes 10 tisíc ukrajinských uprchlíků   

Současné centrum pomoci Ukrajině v hradeckém Aldisu odbavilo přes 10 tisíc ukrajinských uprchlíků. Z počátku válečného konfliktu centrum odbavovalo zhruba 600 uprchlíků denně. Tento počet postupně klesl na zhruba 200 lidí za den. Svoji činnost KACPU v Kongresovém centru ukončilo včera v pravé poledne. 1 540 uprchlíkům středisko zajistilo ubytování.  

Součástí provozu KACPU v Kongresovém centru Aldis byla i potravinová sbírka. Ta měla pokrýt potřeby uprchlíků během administrativních procesů v centru. Zapojilo se do ní 21 firem a společnostní z celého Královéhradeckého kraje.   

Na provozu Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině spolupracuje především hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje s Královéhradeckým krajem. Do chodu je zapojená i krajská policie, ministerstvo vnitra, úřad práce, Všeobecná zdravotní pojišťovna, diecézní i oblastní charita Hradec Králové a také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje.   

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky KACPU, centrum, uprchlík, Hradec Králové, Okrouhlík, Aldis, stěhování, provozní, doba, upraveno, Kongresové centrum Aldis, Ukrajina, Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor, Martin Červíček, Úřad práce České republiky, ODS, Zdravotnická záchranná sl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ode dneška musí uprchlíci na Okrouhlík. KACPU změnilo sídlo i provozní dobu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.