Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jičín zrekonstruuje ZŠ Husova. Přihlásila se jen jedna firma, nabídla dvojnásobek odhadované ceny

Fasáda a některá okna na Základní škole Husova v Jičíně jsou v dezolátním stavu. Radnice proto vypsala výběrové řízení na společnost, která by budovu opravila. Přihlásila se jen jedna. Ta navíc nabídla dvojnásobnou částku oproti původnímu odhadu. I přesto se město rozhodlo s ní podepsat smlouvu. V rozpočtu tak bylo třeba najít dalších devět milionů korun.

Osm milionů korun. To byla částka, se kterou radnice počítala na rekonstrukci fasády a výměnu některých oken. Do výběrového řízení se však přihlásila pouze společnost STAV-AFENCY, která městu nabídla práce za 16,1 milionu korun. Podle radnice byl původní odhad ceny ještě před začátkem růstu cen a zahájením rusko-ukrajinské války. Podpis smlouvy nakonec podpořilo 19 z 21 zastupitelů. 

„Je skvělé, že se bude pokračovat dalším velkým krokem v opravě ZŠ Husova. Fasáda je v havarijním stavu již dlouhá léta, nicméně byly vždy upřednostněny jiné důležitější opravy ve škole. ZŠ Husova během posledních deseti let zaznamenala velkou proměnu díky investicím vyšších desítek milionů korun,“ uvedl v tiskové zprávě místostarosta Jičína Petr Hamáček (Sdružení pro Jičín). 

Budova školy je 135 let stará. Během rekonstrukce se opraví fasáda a vymění všechna okna. Výjimkou jsou pouze ta, která jsou v nejvyšších patrech. Ta už vyměněná jsou. „Opravu historické fasády si jistě zaslouží, neboť po celou dobu mého působení jsem častokrát na havarijní stav upozorňoval a několikrát jsme museli řešit padající omítku ohrožující žáky a chodce,“ popsal ředitel školy Roman Mareš.  

Rekonstrukce má začít letos v červnu, kompletně hotovo bude do konce října.  

Hlavní budova školy byla otevřena už v roce 1886 jako Učitelský ústav v reakci na nové rakousko-uherské školní zákony. Za první světové války, v letech 1914 až 1918, sloužila budova vojenským účelům. Učitelský ústav nebyl podporován státem a definitivně byl zrušen v roce 1948. 

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, , Husova, výběrové, řízení, společnost, firma, cena, okna, fasáda, rekonstrukce, oprava, okno, ruská invaze na Ukrajinu, první světová válka, Roman Mareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín zrekonstruuje ZŠ Husova. Přihlásila se jen jedna firma, nabídla dvojnásobek odhadované ceny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.