Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Opraví se varhany, podporu získají hudební festivaly i muzea. Královéhradecký kraj porcuje rozpočet

Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu letos ukrojí přes 21 milionů korun na kulturu. Je to zhruba stejný objem peněz jako loni. Finance si mezi sebou rozdělí 205 žadatelů. Opraví se například varhany v kostelech, fasáda věže kostela v Chlumci nad Cidlinou a mezi podpořenými projekty je i hudební festival MetalGate Czech Death Fest 2022 v Červeném Kostelci.

"Podporu se letos podařilo udržet stejnou jako loni. Věřím, že letošní rok už nepostihne žádné omezení a kultura bude opět moci žít," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Pro kulturu a památkovou péči kraj vypsal osm programů a peníze si mezi sebou rozdělí 205 žadatelů. Celkem kraj přerozdělí 21,3 milionů korun, z čehož víc jak polovina půjde na obnovu památkového fondu.

Ze získaných peněz se opraví například fasáda věže kostela sv. Voršily v Chlumci nad Cidlinou, v Úpici se zrestauruje Mariánský sloup se sochou Panny Marie a opravy se budou týkat i věží zámku Hořiněves.

Necelých pět milionů korun půjde na podporu kulturních aktivit jako jsou například hudební festivaly. Finanční injekci dostane například hudební festival MetalGate Czech Death Fest 2022 v Červeném Kostelci, jubilejní 25. ročník swingového festivalu Jardy Marčíka v Týništi nad Orlicí nebo projekt Městského kulturního střediska v Jaroměři s názvem Oživlý Josefov 2022.

V letošním roce se budou moct opravit taky historické varhany hned v několika kostelech. Tři čtvrtě milionu korun si mezi sebe rozdělí osm žadatelů. Obnoví se například varhany v kostele sv. Floriána v Kocbeřích nebo v Chotči.

Podpory se dočkají taky muzea a galerie. Vzniknou nové expozice v Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci i v muzeu v Radči. Městské muzeum v Žacléři si zase bude moct pořídit nový zabezpečovací systém.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, kultura, památky, oprava, rozpočet, žádost, žadatel, finance, varhany, festivaly, muzea, galerie, hudební festival, kostel, Červený Kostelec, Chlumec nad Cidlinou, Martina Berdychová, Východočeši, Panna Marie, Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opraví se varhany, podporu získají hudební festivaly i muzea. Královéhradecký kraj porcuje rozpočet  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.