Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na nábřeží v Hradci někdo vysázel ořešáky, tajemný zahradník je teď musí odstranit

Na nábřeží v Hradci Králové mezi Hučákem a mostem u soutoku někdo vysázel osm ořešáků vlašských. Záměr dobrovolníka byl nejspíš dobrý, ale vzhledem k tomu, že se jedná o lipové stromořadí, které se tady bude rozšiřovat, musí ořešáky pryč. Technické služby proto tajemného zahradníka vyzývají, aby do konce dubna stromy odstranil a našel pro ně jiné využití.

Na místě plánované výsadby lip na nábřeží u soutoku někdo nedávno vysázel osm stromků ořešáku vlašského. Úmysl byl nejspíš dobrý, ale tento svévolný pokus o zkrášlení oblasti kolem řeky nakonec vyjde na prázdno.

Problém je v tom, že do tohoto historického stromořadí se ořešák nehodí, co se týče druhu, výpěstek je příliš malý na takto atraktivní prostředí a v neposlední řadě plánujeme pokračovat ve výsadbě lipového stromořadí, a proto budeme nuceni ořešáky odstranit,“ řekl náměstek ředitele pro správu městské zeleně Daniel Jeřábek.

Technické služby proto vyzývají iniciátora této sadby, aby si stromky z místa přišel odstranit a použil je k jinému účelu. Čas na to má do začátku dubna, kdy bude probíhat zmíněná lipová dosadba.

Výsadba navazuje na kácení dožilých stromů, které tady byly v minulosti. Podmínka nové výsadky lip je dána i legislativně a Technické služby jsou povinny dodržet toto rozhodnutí. Zároveň vyzývají všechny, kteří by měli podobný nápad, aby se předem informovali, komu pozemek patří a zda je tam výsadba vhodná.

Než se někdo do něčeho pustí, byť s dobrým úmyslem, tak je vždycky dobré, zjistit si předem kdo je majitelem pozemku, toho kontaktovat a obeznámit ho se svým záměrem. Vlastník pozemku s jakýmkoli zásahem musí souhlasit,“ dodal Jeřábek.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Hučák, stromy, lípa, ořešák, Technické služby, sadba, kácení, příroda, zahradník, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Darda

Pokud se nepletu rosrly na tomto nábřeží také kaštany koňské. Nevím jestli tam ještě rostou, dlouho jsem tam nebyl. Ale pokud tam jsou, tak řeči o lipové aleji jsou zcestné.

Čtvrtek, 31. března 2022, 21:07Odpovědět

Plyshaak Plyshaacek

Postavit moderní budovu ve staré zástavbě problém není. Ale vysadit několik plodivých ořešáků mezi lípy je cestou na pranýř...

Úterý, 29. března 2022, 20:24Odpovědět

Tera Ivan

Tak snad není problém je přesadit kousek jinam. Třeba v Jiráskových sadech by se určitě alespoň jeden i více dal umístit (u hl. vchodu vlevo), také prostor mezi Sanusem a silničním okruhem by také nějaký snesl. Pokud už nějaký člověk do toho investoval peníze i čas, tak by to mělo být zužitkováno. Z druhé strany elektrárny se teď vykácelo dost kaštanů, taky by tam ořešák nijak nemusel vadit.

Úterý, 29. března 2022, 15:47Odpovědět

Na nábřeží v Hradci někdo vysázel ořešáky, tajemný zahradník je teď musí odstranit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.