Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dvůr Králové koupí areál bývalé textilky Tiba

Město Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku koupí od společnosti Slezan Holding pozemky a nemovitosti v areálu bývalého závodu textilky Tiba Zálabí. Za areál s 3,4 hektary, jehož součástí jsou volné plochy i průmyslové objekty, město zaplatí 38,5 milionu korun. Využít by jej mohlo pro výstavbu sportovišť či bydlení.

Areál v Zálabí leží nedaleko centra šestnáctitisícového Dvora Králové. Firma Slezan Holding jej koupila v roce 2007 v konkurzu na Tibu. V letech 2015 a 2016 firma hlavní tovární budovy zdemolovala. Areál z jedné strany sousedí s hypermarketem Tesco a z druhé strany s areálem supermarketů.

Město koupí získá i příjezdovou komunikaci do areálu z Benešova nábřeží a také převezme nájemní kontrakty v areálu, jejichž celkový roční výnos činí přes 1,2 milionu korun.

Zároveň město bezúplatně získá tovární komín, který je kulturní památkou. Komín z roku 1941 má 83 metrů a je zajímavý tím, že jeho součástí je vodojem. "Samozřejmě, že jeho nezbytná údržba bude v budoucnu stát peníze, nicméně nabídka na prodej pozemků byla pouze včetně komínu," uvedl starosta Jan Jarolím (ANO).

Původně cena za pozemky podle něj činila téměř 45 milionů korun, když vycházela ze znaleckých posudků z roku 2015. "Na základě dalších jednání se zástupci společnosti byla snížena na necelých 40 milionů korun. Nakonec jsme obdrželi ještě upravenou nabídku, kde byla zhruba o 1200 metrů čtverečních ponížena výměra nabízených pozemků. Tím došlo i k ponížení konečné kupní ceny," uvedl Jarolím k transakci.

„Člověk by si měl plnit sny,“ říká celoživotní tibák a iniciátor založení Expozice textilního tisku

Nedávno získal Josef Jiránek Cenu města Dvůr Králové nad Labem. Je totiž iniciátorem vzniku Expozice textilního tisku v budově Střední školy informatiky a služeb ve městě. Dříve působil také jako ředitel Tiby, která měla dobré jméno i ve světě....

Kupní cenu město uhradí ve třech splátkách. Poslední splátku zaplatí do dvou let od převodu vlastnického práva v katastru nemovitostí. Znění kupní smlouvy by měli zastupitelé projednat na červnovém zasedání.

Textilka Tiba Dvůr Králové byla svého času největším českým výrobcem potištěných tkanin. Vedle Dvora Králové měla závody v České Skalici, Smidarech, Mostku a Berouně a zaměstnávala přes tři tisíce lidí. V novém tisíciletí však Tiba neustála dovoz levného textilu z Asie a v únoru 2007 zkrachovala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fuertes Development

Štítky ČR, správa, reality, textil, Dvůr Králové nad Labem, pozemek, Slezan, okres Trutnov, Tesco, Jan Jarolím, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové koupí areál bývalé textilky Tiba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.