Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028

Město Broumov se o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028 uchází společně s Brnem, Libercem a Českými Budějovicemi. Je tak nejmenším kandidátem v historii udílení, ale podle zástupců Královéhradeckého kraje má obrovský potenciál. Pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život. Finalisty zvolí mezinárodní porota a jasno bude příští rok.

Hlavní přednosti Broumova představili v Praze na tiskové konferenci hejtman Martin Červíček, starosta města Jaroslav Bitnar a zástupci Agentury pro rozvoj Broumovska.

Broumov je pro mě nejen znovuobjevené krásné místo pro život, ale v mnoha ohledech i velmi zajímavé kulturně-společenské centrum. Kandidatura je velkou příležitostí ukázat, co tento mikroregion nabízí, a zároveň představit to, co se doposud podařilo v kulturně-společenském životě na Broumovsku odpracovat," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Kraj vyjádřil broumovské kandidatuře podporu udělením záštity projektu již v roce 2020. Chce tuto příhraniční oblast zpropagovat a zachovat její kulturní význam pro další generace.

„Mezi hlavní přednosti Broumova patří přírodní bohatství, unikátní barokní krajina, pestrý kulturní život a velký potenciál pro další rozvoj. Kandidatura Broumova je inspirací pro podobné regiony a města v kraji,“ doplnila náměstkyně hejtmana pro oblast kultury a cestovného ruchu Martina Berdychová (ODS).

Titul Evropské hlavní město kultury každoročně propůjčuje Evropská unie. V roce 2028 budou kandidovat města z České republiky a z Francie. V minulosti tento prestižní titul získala Praha v roce 2000 a v roce 2015 Plzeň. Pro města je to příležitost představit Evropě svůj kulturní život.

Všichni kandidáti musí odevzdat svou přihlášku do 1. září 2022. Dvanáctičlenná mezinárodní porota následně vybere finalisty soutěže a o držiteli titulu bude jasno již v roce 2023.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Broumov, město, titul, Evropa, kultura, dědictví, EU, soutěž, Praha, Plzeň, hejtman, kandidatura, hlavní město, Brno, České Budějovice, Liberec, Martin Červíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Broumov usiluje o titul Evropské hlavní město kultury roku 2028  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.