Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Další podvodná investice do kryptoměn. Muž přišel o téměř 650 tisíc korun

Podvodům v on-line světě se Hradecká Drbna věnuje pravidelně. Samostatnou kapitolou mohou být podvody spojené s kryptoměnami. Nyní se stal Bitcoin osudný jednomu muž z Trutnovska. Díky podvodné investici přišel o 220 tisíc korun z účtu. Na jeho jméno si navíc podvodníci vzali půjčku ve výši dalších 415 tisíc korun.

Podvedený na policejní stanici uvedl, že si začátkem prosince minulého roku založil bitcoinový účet. Registrace ho stála 500 dolarů (zhruba 11 tisíc korun). „O dva dny později ho kontaktovala osoba vystupující jako analytik jedné společnosti. Nabídla mu, že mu pomůže vydělat Bitcoiny,“ uvedla na policejním webu Šárka Pižlová. Údajný analytik ho skutečně několik následujících dnů učil, jak Bitcoiny zhodnotit.  

Během toho ho kontaktovalo několik dalších lidí. „Například přes aplikaci WhatsApp mu napsal muž, který nabízel robotem řízený účet, který umí kryptoměnu zhodnocovat,“ řekla mluvčí. Podvedený odmítl, ale dostal několik dalších telefonátů. Nikdo z volajících však nemluvil česky. Díky tomu všechny nabídky z oblasti kryptoměn ignoroval.  

O dva měsíce později ho kontaktovala česky mluvící žena. Ta mu řekla, že má na jednom z účtů vydělanou částku kolem 340 tisíc korun. Nabídla se, že mu pomůže peníze převést na jeho soukromý účet zřízený u banky. „Muž si naistaloval AnyDesk do svého počítače, vyfotografoval své dokumenty, přes webovou kameru vytvořil svou fotografii, zaslal své bydliště a samozřejmě číslo své platební karty,“ popisuje kámen úrazu policejní mluvčí.  

V tuto chvíli už nešlo rozjetý podvod zastavit. Po přihlášení do internetového bankovnictví zjistil, že mu z účtu zmizelo 220 tisíc korun. Když pak osobně navštívil banku, byla mu předána smlouva k úvěru na dalších 415 tisíc korun.  

Vypátrat pachatele je v těchto případech velice složité. Pokud se to podaří, hrozí podvodníkům až pět let ve vězení.  

Základní pravidla při investování do kryptoměn nebo akcií:  

  • Do kryptoměn investujeme pouze peníze, o které si můžeme dovolit přijít.   
  • Investujeme pouze finanční prostředky, o kterých víme, že je v následujících letech nebudeme potřebovat.   
  • Pro snížení rizika ztrát investujeme v dlouhodobém hledisku minimálně několika let. Rychlé zúročení peněz je nepravděpodobné a riskantní.  
  • Pokud investování nerozumíme, radíme se pouze s odborníky nebo ověřenými institucemi.    
  • Ověřené instituce a aplikace po nás vždy budou chtít úvodní dotazník, který má prověřit finanční gramotnost. Jde o nařízení České národní banky.    
  • Před nakupováním akcií nebo kryptoměny nejdříve investujme čas do pochopení jednotlivých služeb.   

Bitcoin (a kryptoměny všeobecně) je považován za nejrizikovější komoditu, do které lze investovat. Žádný program ani člověk totiž nedokáže předem odhadnout, jak se bude vyvíjet jeho cena. Ta se mění každým dnem. Zatímco se v listopadu loňského roku prodával za téměř 1,5 milionu korun. Dnes se jeho cena pohybuje kolem 965 tisíc korun. A například v roce 2020 stál jeden Bitcoin 260 tisíc korun. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky kryptoměna, krypto, Bitcoin, podvod, Trutnovsko, policie, krimi, on-line, AnyDesk, varování, investice, okres Trutnov, Drbna.cz, peníze, Česká národní banka, WhatsApp

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další podvodná investice do kryptoměn. Muž přišel o téměř 650 tisíc korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.