Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na zámku ve Skřivanech najde azyl několik desítek uprchlíků, především maminky s dětmi

Zámek ve Skřivanech na Královéhradecku poslouží jako ubytování pro ukrajinské uprchlíky. Zatím se jich sem nastěhovalo osm. Celková kapacita objektu, který je krajským zařízením, je asi osmdesát míst. Bude to zázemí především pro maminky s dětmi.

V minulosti zámek už sloužil pro účely domova sociální péče. Nyní bylo potřeba objekt uzpůsobit k trvalému bydlení. S tím pomohl kraj ve spolupráci s hasiči a krajským Domovem sociálních služeb Skřivany.

"Budovu bylo nutné vybavit, k čemuž hasiči využili zásoby Správy hmotných rezerv. Do Skřivan dovezli postele s matracemi, dovybavili kuchyňku a zajistili přísun pitné vody," uvedl v tiskové zprávě mluvčí kraje Dan Lechmann.

Na zámku najdou uprchlíci vše co do začátku potřebují. Nejedná se tedy o nouzové ubytování typu tělocvičen. Ukrajinské rodiny tady budou mít k dispozici různě velké pokoje a budou si zde samy vařit.

"Koupelny jsou společné, jídelna je přímo v budově. Je to nekomerční ubytování v krajských kapacitách. Ve Skřivanech je školka i základní škola, kam děti uprchlíků budou moci případně docházet," dodal Lechmann.

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj dosud prošlo více než devět tisíc ukrajinských válečných uprchlíků. Většina z nich nalezla ubytování díky kraji, obci nebo jiným organizacím. Zhruba třetina uprchlíků je ubytována v rodinách a u soukromých osob.

Kraj příliv uprchlíků z Ukrajiny zatím zvládá a v nejbližších dnech neplánuje využívat nouzové ubytování v tělocvičnách nebo dalších objektech tohoto typu. Spíše se snaží vytipovat další dostupné nekomerční ubytovací kapacity v krajských zařízeních. Kromě zámku ve Skřivanech tak uprchlíci nalezli azyl například i v internátu na Červenokostelecku.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Skřivany, zámek, ubytování, uprchlíci, válka, Ukrajina, hasiči, KACPU, kapacita, uprchlík, skřivan, Správa státních hmotných rezerv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zámku ve Skřivanech najde azyl několik desítek uprchlíků, především maminky s dětmi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.