Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tendence lavinového rizika v Krkonoších stoupá. Ve středu může vzrůst na druhý stupeň

Tendence lavinového nebezpečí v Krkonoších roste a ve středu by se opět mohlo zvýšit z nejnižšího prvního stupně na druhý stupeň z pětibodové škály. Na hřebenech Krkonoš je okolo 120 až 180 centimetrů sněhu, uvedla dnes na webu Horská služba Krkonoše. První stupeň lavinového nebezpečí platí také na polské straně Krkonoš. V české části Krkonoš kleslo lavinové nebezpečí z druhého na nejnižší první stupeň v sobotu 19. března.

"Tendence lavinového nebezpečí je stoupající," uvedl dnes lavinový specialista Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý.

Také v Krkonoších se otepluje. Podle meteorologů má být ve středu v Krkonoších jasno, nejvyšší denní teploty mezi plus devíti až plus 12 stupni Celsia. Horská služba uvedla, že na jižních a slunných svazích se proto mohou vyskytnout laviny z mokrého sněhu. "Se stoupající teplotou se nebezpečí zvyšuje," uvedl Dlouhý.

Při prvním stupni lavinového nebezpečí může dojít k uvolnění laviny jen při velkém dodatečném zatížení, a to ojediněle ve velmi strmém extrémním terénu. Existuje možnost samovolného uvolnění malých, nebo středních lavin, které se většinou zastaví ještě na svahu, uvedla horská služba. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné.

V nynější zimní sezoně Horská služba Krkonoše lavinové nebezpečí poprvé vyhlásila 2. prosince, a to první stupeň. Od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na druhý stupeň a následně po silném sněžení platil od 2. února třetí lavinový stupeň. Lavinové nebezpečí z třetího na druhý stupeň kleslo v pátek 11. února.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, lavina, Krkonoše, horská služba, Bílé Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tendence lavinového rizika v Krkonoších stoupá. Ve středu může vzrůst na druhý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.