Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kraj v letošním roce navýší dotaci pro nemocnice. Největší krajíc dostane nemocnice v Náchodě

Královéhradecký kraj letos poskytne svým nemocnicím finanční injekci ve výši přes 172 milionů korun. Je to zhruba o třetinu víc, než byl původní plán. Důvodem je zdražování energií, materiálů i služeb. Největší část dotací dostane nemocnice v Náchodě. Včera se na tom shodli krajští zastupitelé.

I nemocnice se v letošním roce potýkají s výrazným nárůstem cen energií, materiálů i služeb. Kraj chce na tuto situaci zareagovat navýšením vyrovnávacích plateb o 60,4 milionu korun na celkových více než 176 milionů korun.

Je naší prioritou, aby zdravotní služby v regionu mohly fungovat ve stávajícím rozsahu," sdělil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

Podle všeho ale stále nejde o konečnou sumu, zpravidla se v během roku prvotní částka navyšuje. „Každoročně kraj svým nemocnicím doplácí asi 260 milionů korun. Krajské nemocnice požadovaly na rok 2022 vyrovnávací platby v celkové výši 395 milionů korun,“ uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Největší finanční dotaci od kraje dostane Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá i Nemocnice Rychnov nad Kněžnou. Ta dostane přes 74 milionů korun, následuje Oblastní nemocnice Jičín s více jak 59 miliony korun, Oblastní nemocnice Trutnov s více než 34 miliony korun a 8,5 milionu poputuje do Městské nemocnice Dvůr Králové nad Labem.

Královéhradecký kraj vyplácí vyrovnávací platby svým nemocnicím pravidelně každý rok. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti samotných nemocnic. Smlouvy počítají s platbami za provoz ztrátových oddělení jako je například interna, chirurgie, neurologie či pediatrie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky Královéhradecký kraj, nemocnice, dotace, Náchod, kraj, hejtman, radní, zastupitelé, náklady, energie, finance, platba, Zdeněk Fink, Hudební divadlo Karlín, Oblastní nemocnice Náchod, Nemocnice Rychnov nad Kněžnou, Oblastní nemocnice Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj v letošním roce navýší dotaci pro nemocnice. Největší krajíc dostane nemocnice v Náchodě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.