Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Váš počítač byl použitý k trestné činnosti, tvrdil falešný zaměstnanec Microsoftu. Muže okradl o 75 tisíc

Forem podvodů v on-line světě je v dnešní době stále víc. Od kryptoměn, přes podvodné inzeráty až ke klasickému podvodném scénáři „americký voják“. K těmto se v poslední době přidal i další způsob. Anglicky volající muž se vydává za zaměstnance Microsoft. Své oběti se snaží přesvědčit, že byl jejich počítač použitý k trestné činnosti. Podvod naposledy zafungoval na Náchodsku. Muž přišel o 75 tisíc korun.

„Poškozený přijal hovor z neznámého telefonního čísla, na jehož druhém konci se ozval anglicky hovořící muž. Ten tvrdil, že je pracovník firmy Microsoft,“ vysvětluje mluvčí policie Lucie Konečná. Volanému vysvětlil, že společnost zaznamenala signály z jeho počítače, které nasvědčují tomu, že byl použitý ke spáchání trestné činnosti. 

Podvodníkovi stačilo jen pár minut, aby volaného přesvědčil o nutnosti poskytnout vzdálenou správu do svého počítače. Podvedený mu následně potvrdil tři odchozí platby z jeho účtu. Celkem tak přišel o 75 tisíc korun. 

„Náchodští policisté zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli ve věci možného přečinu podvodu, za což v případě dopadení a prokázání viny hrozí až dva roky vězení,“ řekla mluvčí policie. 

Policie na podobné podvody v on-line prostředí upozorňuje pravidelně. Lidé by rozhodně neměli nikomu povolovat vzdálenou správu svého počítače. Peníze by pak neměl nikdo posílat dřív, než si informaci ověří u dalšího zdroje.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto picjumbo_com | Pixabay

Štítky počítač, on-line, krimi, podvod, Náchodsko, policie, vyšetřování, telefon, Microsoft, falešný, převod, platba, peníze, kriminalita, okres Náchod, Lucie Konečná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Váš počítač byl použitý k trestné činnosti, tvrdil falešný zaměstnanec Microsoftu. Muže okradl o 75 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.