Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc a obnovu partnerského města Černihiv

Město Hradec Králové založilo veřejnou sbírku na pomoc a budoucí obnovu partnerského města Černihiv na Ukrajině. Peníze chce poslat po skončení konfliktu na rekonstrukci školství, hasičům nebo zdravotníkům v Černihivu, a to bez ohledu na to, jak konflikt dopadne.

Černihiv leží na severu Ukrajiny, poblíž hranic s Běloruskem. Před válkou v něm žilo asi 280 tisíc obyvatel. Od počátku války město čelí mohutnému ruskému ostřelování a bombardování. Jen ve středu si ostřelování podle místní správy vyžádalo 53 životů. Hradec uzavřel partnerství s Černihivem v roce 2010. Obě města spolupracovala již za minulého režimu.

Představitelé hradecké radnice se dlouho nemohli s Černihivem spojit a dosud se jim nepodařilo získat jistotu, že by se dodávky pomoci nyní dostaly přímo obyvatelům Černihivu. Proto se Hradečtí rozhodli pro veřejnou sbírku na pomoc a budoucí obnovu Černihivu.

Sbírka má číslo transparentního účtu 8999998/0100 a zatím je vyhlášená do konce roku 2024. "Osobně vyzvu zastupitelstvo jako nejvyšší orgán městské samosprávy, ale i jednotlivé zastupitele a občany města, aby jakkoli přispěli," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Zatím město darovalo na pomoc Ukrajině milion korun. Peníze poslalo na účet Charity Česká republika. Další milion korun má město připravený na další pomoc, například na ubytování uprchlíků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Hradec Králové, Černihiv, veřejná sbírka, Bělorusko, Alexandr Hrabálek, ODS, Česko, partnerská města

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové vyhlásil veřejnou sbírku na pomoc a obnovu partnerského  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.