Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Ukrajina zvítězí, tvrdí Viktor. S manželkou v krajském asistenčním centru žádal o azyl

Viktor Batenko uprchl před ruskou agresí už dvakrát. Poprvé v roce 2014 z okupovaného Krymu, kde podnikal ve stavebnictví, a letos v únoru před začátkem ruské invaze na Ukrajinu z Kyjeva. Podle něj má Západ stále šanci ruského prezidenta Vladimira Putina v jeho plánech zastavit.

"Pokud Evropa a svět nepomůže Ukrajině, Putin ji zničí, a to nejen její kulturu, ale i její historii. Evropa by si měla konečně uvědomit, že Ukrajina bojuje i za její budoucnost a svobodu. Na sankce Putin neslyší, potvrzením toho je anexe Krymu, a před tím, v roce 2008, ruská invaze do Gruzie," řekl šestapadesátiletý Batenko v hradeckém Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině (KACPU).

V hradeckém KACPU si tento táden vyřídil registraci se svojí přítelkyní Larisou Novakovic, se kterou se dal dohromady v Polsku po odchodu z Ukrajiny. Larisa je přesvědčena, že Rusko na Ukrajině neuspěje. "Ukrajina zvítězí, vím to," řekla padesátiletá žena.

Oba našli azyl v Královéhradeckém kraji. "Přišli jsme přes Polsko, cesta byla ještě v klidu, válka sice byla na spadnutí, ale ještě nevypukla. V Polsku jsme nesehnali práci, poradili nám, abychom pokračovali do České republiky. Máme tady příslib zaměstnání," řekla Larisa.

Na Ukrajině zůstávají jejich nejbližší příbuzní, kteří po začátku války odjeli z Kyjeva na venkov do klidnější Čerkaské oblasti. "Denně si voláme, jsou zatím v pořádku. Opustit Ukrajinu je nyní velmi riskantní," uvedla.

Putin ukázal nejodpornější rysy své psychopatické osobnosti, shoduje se komunální politická scéna

Chování Vladimíra Putina a jeho armády odsuzují státy i média prakticky po celém světě. Ruská armáda včera ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Svůj komentář k situaci na Ukrajině napsala Hradecké Drbně i celá řada komunálních...

Viktor říká, že válku na Ukrajině očekával od roku 2014, kdy Rusko anektovalo poloostrov Krym a oblasti na Donbase. "Podvědomě jsem cítil, že Rusko zaútočí na Ukrajinu, byla to otázka času. Kdo chtěl vidět, viděl. Putin před invazí několikrát naznačil, že chce obnovit Sovětský svaz a sféru vlivu v Evropě. O to se na Ukrajině teď hraje," řekl Viktor.

Oba Ukrajinci se shodují na tom, že Putin dosáhl dvou nechtěných věcí. Jednak sjednotil Ukrajince za svým prezidentem Volodymyrem Zelenským, který před invazí ztrácel podporu, a také vrazil klín mezi Rusy a Ukrajince. "Vztahy mezi oběma velmi blízkými národy vážně poškodil, bude trvat generace než se to napraví. Mám v Rusku tetu, se kterou jsem se pohádala. Teta nevěří, že Rusko vede proti Ukrajině válku, že je u nás válka," řekla Larisa.

Jak to bude jen trochu možné, na Ukrajinu se vrátí, odpověděli Viktor a Larisa na dotaz ČTK bez zaváhání. "Čechům a Polákům jsme nesmírně vděčni za to, že nám dali najíst a poskytli ubytování. Co budu žít, budu to šířit dál světem, budu to předávat svým dětem, aby se na to nikdy nezapomnělo," dodal Viktor Batenko.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, boje, Královéhradecký, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Rusko, Kyjev, Krym, Evropa, válka, Larisa, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajina zvítězí, tvrdí Viktor. S manželkou v krajském asistenčním centru žádal o azyl  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.