Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V Hradci Králové vzniklo nové centrum pro neslyšící. Pomáhat bude rodinám z celé republiky

V Hradci Králové vzniklo nové specializované centrum, které zajistí rodinám s dětmi se sluchovým postižením odbornou podporu. Tu nabídne lidem z celé České republiky. Centrum vzniklo při hradecké ZŠ a MŠ Štefánikova. S přípravou se začalo v červenci roku 2020. Hotovo je od konce minulého roku.

Vyšší odborná škola, Střední škola, základní škola a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové se věnuje dětem a žákům se sluchovým postižením na úrovni mateřské, základní a střední školy. Odbornou péči a navazující vzdělávání poskytuje dětem a žákům neslyšícím, nedoslýchavým, ohluchlým, a to vždy s ohledem na jejich jazykové a komunikační preference. 

„Hradecká Štefánikovka postrádala prostory, kde by mohli pracovat pedagogové, foniatři, psychologové a další odborníci, kteří by pomáhali klientům s vadou sluchu a jejich rodinám. Podařilo se nám vytvořit moderní pracoviště vybavené vyspělými informačními technologiemi, díky kterým se zlepší komplexnost odborných služeb,“ uvedl náměstek pro školství Arnošt Štěpánek (Piráti).  

Nové specializované centrum vzniklo nástavbou původně dvoupatrové školy. V novém patře si našlo své místo speciální pracoviště pro individuální práci a rehabilitaci. „Dále pak technické zázemí pro pedagogy, místnosti pro setkávání rodin a knihovna,“ doplňuje náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti). Nové prostory jsou kompletně bezbariérové.  

Škola specializující se na pomoc neslyšícím v Hradci Králové funguje už 30 let. „Je to jediná škola v Česku, která tyto služby nabízí. A je také jediná, kde se vzdělávají tlumočníci českého znakového jazyka. Nově vzniklé centrum bude sloužit i pro jejich výuku a vzdělávání. Je to potřeba, protože tlumočníků má naše země stále velký nedostatek,“ doplnila náměstkyně pro oblast sociálních věcí Martina Berdychová (Východočeši). 

Mateřskou školu navštěvuje 115 dětí, základní školu 245 žáků a střední školu 112 žáků. Kromě nich se zde připravuje také 29 tlumočníků českého znakového jazyka. Zřizovatelem VOŠ, SŠ, ZŠ a MŠ Štefánikova Hradec Králové je Královéhradecký kraj. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky centrum, neslyšící, hendikep, Hradec Králové, specializace, zdraví, ČR, pomoc, podpora, rodina, Česko, střední škola, Česká pirátská strana, Pavel Bulíček, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové vzniklo nové centrum pro neslyšící. Pomáhat bude rodinám z celé republiky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.