Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

HDK a T0P 09 uzavřely koalici pro podzimní volby v Hradci Králové

Hradecký demokratický klub (HDK) a TOP 09 včera uzavřely koaliční smlouvu pro podzimní komunální volby v Hradci Králové. Jako podporovatelé jsou součástí koalice také Liberálně ekologická strana a Hradečtí patrioté. Kandidátkou na primátorku a jedničkou kandidátky bude prorektorka Univerzity Hradec Králové a hradecká zastupitelka Pavlína Springerová. Na druhém místě bude krajinný inženýr a předseda hradecké TOP 09 Lukáš Řádek.

Cílem koalice bude podle jejích představitelů vítězství ve volbách. "Ráda bych, aby město bylo znovu vedeno silnou, plně funkční a pracovitou koalicí. Město potřebuje obrovský impuls k dalšímu rozvoji," uvedla po podpisu koaliční smlouvy Springerová. Za priority označila přijetí územního plánu, řešení problémů dopravy a parkování, opravy sídlišť i historických částí města, podporu rozvoje bydlení.

Hradecký demokratický klub již jednou volby v Hradci Králové vyhrál, a to v roce 2014 se ziskem 26 procent. Při posledních volbách v roce 2018 HDK skončil se ziskem 16 procent druhý za hnutím ANO. TOP 09 měla před čtyřmi lety pro hradecké volby vlastní kandidátku a do hradeckého zastupitelstva se nedostala, když získala čtyři procenta hlasů.

HDK a TOP 09 uzavřením koalice navázaly na koalici utvořenou před dvěma lety pro krajské volby, v nichž získaly čtyři mandáty a staly se součástí krajské koalice vedené ODS. Krajským radním pro zdravotnictví se na podzim 2020 stal bývalý primátor Hradce Králové z let 2010 až 2018 Zdeněk Fink (HDK). Springerová se před dvěma lety stala krajskou zastupitelkou.

Lídrem ODS pro komunální volby v Hradci Králové bude ředitel městské policie

Lídrem kandidátky Občanské demokratické strany (ODS) pro podzimní komunální volby ve stotisícovém Hradci Králové bude ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Rozhodlo o tom v pondělí volební shromáždění hradeckých členů ODS. O pozici...

Lídry pro podzimní komunální volby v Hradci Králové mají kromě koalice HDK a TOP 09 vybrané ještě ODS a KSČM. Lídrem ODS bude ředitel hradecké městské policie Miroslav Hloušek. Kandidátku KSČM povede stejně jako v roce 2018 bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová. Ostatní strany kandidátky vytvářejí a hotové by je chtěly mít do konce dubna.

Po volbách v roce 2018 vytvořilo v Hradci Králové koalici vítězné hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. Rada města má nyní devět členů z původních 11 a je složená ze čtyř lidí z ODS, čtyř za ANO a zástupce Změny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Sýkora

Štítky ČR, volby, TOP 09, HDK, obce, Hradec Králové, Hradecký demokratický klub, koalice, Pavlína Springerová, ODS, Univerzita Hradec Králové, ANO 2011, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

HDK a T0P 09 uzavřely koalici pro podzimní volby v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.