Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Městská policie Hradec Králové varuje před podvodníky, kteří se chtějí přiživit na neštěstí uprchlíků

V souvislosti se zřízením Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Hradci Králové policie varuje občany před podvodníky, kteří mohou využít této krizové situace a pod záminkou pomoci válečným uprchlíkům lákat z lidí peníze.

Krajské asistenční centrum v královéhradeckém Aldisu dosud odbavilo 6 293 uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. "Z toho 762 získalo přes krajské hasiče ubytování. V neděli hradecké KACPU zaregistrovalo 382 lidí, z nichž 84 ubytování zprostředkovali hasiči,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

I vzhledem t k tomu, že se ve městě pohybuje větší počet lidí cizí národnosti, mohou toho někteří podvodníci chtít zneužít a vydávat se za uprchlíky nebo organizátory finančních sbírek. Mohou například obcházet domy a byty, prokazovat se kartičkou v barvách ukrajinské vlajky a žádat lidi o peníze.

Neměli bychom dávat šanci podvodníkům, kteří se snaží pouze obohatit na dobré myšlence a sociálním cítění většiny lidí, a navíc kazí i dobré jméno a snahu všech skutečných dobročinných akcí,“ uvedla Veronika Ludvíková z hradeckého oddělení prevence kriminality městské policie. 

Všechny služby, které provozuje asistenční centrum pro uprchlíky v královéhradeckém Aldisu, jsou zdarma. „V Hradci Králové zatím nebylo přijato na lince 156 ani 158 žádné oznámení v této souvislosti,“ dodala Ludvíková.

Přesto policie nabádá k opatrnosti, a pokud by někdo chtěl finančně přispět na pomoc uprchlíkům z válkou zmítané Ukrajiny, může se obrátit na některou z ověřených dobročinných organizací. Jejich seznam najdou zájemci například na oficiálních stránkách www.nasiukrajinci.cz.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, policie, varování, podvodníci, uprchlíci, Ukrajina, podvod, dobročinnost, benefice, uprchlík, obecní policie, Kongresové centrum Aldis, peníze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Městská policie Hradec Králové varuje před podvodníky, kteří se chtějí přiživit na neštěstí uprchlíků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.