Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dvůr Králové začíná s přípravou rekonstrukce autobusáku. Vypsalo architektonickou soutěž

O rekonstrukci autobusového nádraží ve Dvoře Králové nad Labem se mluví dlouhá léta. Jeho nová podoba by měla vzejít z architektonické soutěže, kterou v těchto dnech radnice vyhlásila. Současné autobusové nádraží už dosloužilo.

Město Dvůr Králové nad Labem vlastní areál autobusového nádraží od konce roku 2019. Následně radnice odkoupila i zbývající nemovitosti v jeho okolí. Vybudování nového nádraží je pro město prioritou. Akce je zařazená do plánu rozvoje města na roky 2016 až 2022. 

„Areál stávajícího autobusového nádraží je v nevyhovujícím stavu a my chceme nabídnout občanům města i návštěvníkům, kteří k nám zavítají, moderní a důstojné prostředí s patřičným zázemím pro jejich cestování,“ zdůvodnil chystanou revitalizaci starosta Jan Jarolím (ANO). 

Architektonická soutěž by neměla ukázat pouze novou podobu autobusového nádraží. Architekti mají za úkol prostor začlenit do jeho okolí a zároveň vyřešit dopravní stránku celého projektu. A to včetně propojení ulice 17. listopadu nebo parkovacích a odstavných ploch.  

Radnice má o podobě budoucího nádraží jasnou představu 

Soutěž má několik pevně daných podmínek. Jednou z nich je 19 stanovišť, parkování minimálně pro 20 osobních aut a prostor pro bezpečné odkládání jízdních kol. „Součástí návrhů bude také odbavovací hala pro cestující s odpovídajícím infosystémem a sociálním zázemím pro řidiče. Je na zvážení soutěžících, zda k tomu využijí stávající budovu čp. 1076, případně navrhnou její jiné využití nebo demolici,“ upřesňuje podmínky soutěže místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Součástí nového autobusového nádraží mají být i toalety pro cestující, infocentrum, skříňky na uschování zavazadel a občerstvení. „Návrh má sice řešit koncepci celého řešeného území, podmínkou ale je, že autobusové nádraží bude možné realizovat samostatně v první fázi revitalizace areálu,“ dodává místostarosta. 

Ze staré továrny moderní kulturní centrum. Mayerka ve Dvoře se změní k nepoznání

Areál bývalé Mayerovy továrny ve Dvoře Králové nad Labem se změní ve společenské a kulturní centrum. Město uspořádalo architektonickou soutěž, do které se přihlásilo jedenáct subjektů se svými návrhy na revitalizaci objektu uprostřed města....

Novou podobu nádraží budeme znát o letních prázdninách  

Své návrhy mohou architekti podávat do 24. dubna. Do druhé fáze se dostane maximálně šest uchazečů, kteří budou vyzváni k dopracování svých dokumentů. Termín odevzdání návrhů ve druhé fázi je 27. června 2022. 

„Porota bude hodnotit jak celkovou kvalitu urbanistického, architektonického, dopravního a krajinářského řešení soutěžního návrhu, tak ekonomickou přiměřenost z pohledu investičních a provozních nákladů, naplnění požadavků na kapacitu, reálnost návrhu vůči majetkoprávním vztahům a platné územně plánovací dokumentaci a možnost budoucího rozvoje území,“ uvedl starosta Jan Jarolím. 

Vítězný návrh by měl být znám během letních prázdnin a veřejnost si bude moci soutěžní návrhy prohlédnout opět na výstavě, která se uskuteční do tří měsíců od vyhlášení výsledků soutěže. 

Radnice předpokládá, že za nové autobusové nádraží zaplatí 70 milionů korun. Část všech nákladů by měla pokrýt evropská dotace. „Tento projekt významně ovlivní podobu širšího centra města. Věřím, že získáme řadu kvalitních návrhů, stejně jako tomu bylo v případě architektonické soutěže na revitalizaci areálu bývalé Mayerovy továrny,“ dodal Jarolím. 

Ohodnoť článek

Foto město Dvůr Králové nad Lameb

Štítky autobusové, nádraží, rekonstrukce, soutěž, architektonická, podoba, příprava, revitalizace, doprava, autobus, spojení, terminál, nástupiště, podmínky, Dvůr Králové nad Labem, autobusové nádraží, architektonická soutěž, Jan Jarolím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové začíná s přípravou rekonstrukce autobusáku. Vypsalo architektonickou soutěž  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.