Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hradec Králové vyvěsil Tibetskou vlajku. Přidala se i další města v kraji

Hradec Králové dnes dopoledne vyvěsil Tibetskou vlajku. Její vyvěšení na stožár před budovou magistrátu rada města sice neodsouhlasila, ale poslední slovo měli zastupitelé. Právě dnes si připomínáme 63. výročí tibetského povstání.

„Tímto aktem vyjadřujeme nejen solidaritu s Tibeťany, ale současně to vnímáme jako podporu všem utlačovaným národům a národnostním menšinám na celém světě. Myslím si, že především v této době, kdy svět prožívá ukrajinsko-ruský konflikt, který je aktem agrese proti suverenitě Ukrajiny a bojem za svobodu ukrajinského národa, je to více než symbolické,“ řekl dnes primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek (ODS).  

Rada města přitom původně vyvěšení vlajky pro Tibet neschválila. Vyvěšení vlajky hlasovalo celkem osm členů městské rady. Pro vyvěšení vlajky bylo pět komunálních politiků. K tomu, aby návrh prošel bylo třeba šest hlasů. Například náměstek primátora Jiří Bláha (ODS) se hlasování zdržel. „Mám problém s tím, jakým způsobem je to v Hradci Králové, potažmo všeobecně prezentováno,“ řekl novinářům na tiskové konferenci.    

Návrh na vyvěšení vlajky nakonec dostali k hlasování zastupitelé. Těm se nakonec podařilo odsouhlasit, že se Hradec Králové k tradici přidá i letos. Hlasovalo 29 zastupitelů, jeden se zdržel.  

V celé České republice letos vlajku vyvěsilo 839 měst, krajů a institucí. V Královéhradeckém kraji se kromě Hradce Králové přidalo i město Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Hořice, Jaroměř nebo Nová Paka. Ke kampani se nepřipojila například radnice v Peci pod Sněžkou nebo ve Rtyni v Podkrkonoší.  

Vlajku nevyvěsila ani radnice v Trutnově. „Za normálních okolností by na stožáru před budovou městského úřadu vlála tibetská vlajka. V tuto chvíli tam však naleznete českou a vedle ní ukrajinskou. V současné situaci jsme se rozhodli ponechat vyjádření podpory lidem zasaženým válkou na Ukrajině, ale na Tibet samozřejmě nezapomínáme,“ řekla mluvčí radnice v Trutnově Michaela Dědková

Mezinárodní tradice od poloviny 90. let 

Počátky mezinárodní kampaně na podporu Tibetu sahají do poloviny 90. let, kdy postupně začala vznikat v západní Evropě. Odtud se rozšířila prakticky do celého světa. Konkrétně Česká republika se ke kampani přidala poprvé v roce 1996.  

V tomto roce se vlajka objevila i na stožáru před budovou radnice v Hradci Králové. Podle informací z oficiálních stránek projektu se krajská metropole zapojila každý rok kromě let 2016 a 2017.Před úřadem Královéhradeckého kraje vlajka poprvé zavlála v roce 2013. 

Akce probíhá každý rok 10. března, v den výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu. Při povstání v roce 1959 zemřelo více než 80 tisíc Tibeťanů, statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězení, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru. Cílem kampaně je poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. 

Stovky vlajek vlají každoročně například v Německu, Francii, Belgii a dalších zemích. Vlajky vyvěšuje celá řada škol. Do akce se každoročně zapojuje i řada civilistů. Vlajky vyvěšují na balkony, popřípadě do oken. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Vlajka pro Tibet, výročí, Tiber, podpora, solidarita, ČR, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Tibetská vlajka, Tibet, ODS, Alexandr Hrabálek, radnice, Ukrajina, Česko, Jiří Bláha, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové vyvěsil Tibetskou vlajku. Přidala se i další města v kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.