Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ukrajinská uprchlice v nemocnici v Trutnově přivedla na svět zdravou holčičku. Jmenuje se Eva

V porodnici krajské Oblastní nemocnice Trutnov se včera časně ráno narodila holčička Eva, jejíž rodiče mají za sebou dramatický útěk z válkou zasažené Ukrajiny. V nemocnicích Královéhradeckého kraje jde o první miminko narozené ukrajinským válečným uprchlíkům. Děvčátko váží 3300 gramů a měří 49 centimetrů.

"Když se manželé Chrystyna a Svjatoslav dozvěděli z médií o začínajícím vojenském konfliktu v jejich rodné zemi, na nic nečekali. Do auta narychlo naložili to nejnutnější a společně se sestrou jednoho z manželů a jejím dítětem se vypravili na cestu z města Lvov. Třicetiletá Chrystyna byla v 38 týdnu těhotenství," řekla mluvčí trutnovské nemocnice Lucie Chytilová. Nový domov našli po náročné cestě z Ukrajiny v bytě Svjatoslavovy matky v Žacléři na Trutnovsku.

Ruská invaze na Ukrajinu, která začala ve čtvrtek 24. února časně ráno, zvedla uprchlickou vlnu. Boje si vyžádaly mnoho obětí a ze země prchly před válkou zhruba dva miliony lidí. Přes 100 tisíc je v České republice.

"Mladá rodina zůstává pohromadě i na oddělení šestinedělí. Sviatoslav, který se domluví česky, překládá své ženě. Ačkoliv jsou oba šťastní, že jsou i se svým prvorozeným dítětem v bezpečí, vědí, že jejich nesnadná cesta pokračuje dál," uvedla Chytilová. Oba manželé jsou vysokoškoláci a otce malé Evy nyní čeká hledání práce, aby se o svou rodinu mohl postarat, dodala mluvčí.

Kraj má nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem, v Trutnově, Jičíně a v Náchodě, pod který spadá i rychnovská nemocnice. Největším zařízením v kraji je státní Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, Ukrajina, rodina, boje, zdraví, děti, Královéhradecký, nemocnice, Trutnov, Oblastní nemocnice Trutnov a.s., manželé, Královéhradecký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Lvov, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinská uprchlice v nemocnici v Trutnově přivedla na svět zdravou holčičku. Jmenuje se Eva  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.