Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V hradeckém kraji stoupají denní počty covid pozitivních. Jde o nové menší vlny nákazy, tvrdí odborníci

Počty nakažených covidem-19 v posledních týdnech klesají a vláda odsouhlasila další rozvolnění od 14. března v podobě zrušení povinnosti nosit roušky, s výjimkou hromadné dopravy a sociálních zařízení. V Královéhradeckém kraji lze ale pozorovat opačný trend. Počty pozitivních záchytů nákazy v mezitýdenním srovnání opět začínají mírně narůstat.

Testy v kraji v úterý 8. března zachytily 614 nákaz, ten samý den před týdnem to bylo 518 pozitivních případů. Podobně to vypadá ve srovnání v pátek. Za posledních sedm dní jde tedy v kraji o již druhý denní nárůst případů v mezitýdenním srovnání. Podle odborníků to může signalizovat nástup nové, menší vlny covidu-19.

Incidence, tedy počet nakažených na sto tisíc obyvatel za posledních sedm dní, je ale v kraji stále na sestupu. Ukazuje se, že epidemie nadále spíš slábne, i když už ne tak výrazně jako v předchozích týdnech.

Nákaza v kraji se podle ministerstva nyní nejrychleji šíří v okrese Hradec Králové, a naopak nejméně na Trutnovsku. V kraji v mezitýdenním srovnání klesla incidence ve čtyřech z pěti okresů, stoupla pouze v okrese Náchod.

Zájem o očkování klesá. V těchto dnech se v kraji proočkuje kolem pěti set dávek vakcíny denně. To odpovídá stavu, který Královéhradecký kraj zažíval na konci loňských letních prázdnin.

Hradceká Fakultní nemocnice nabízí od včerejška možnost nechat se naočkovat dvoudávkovou vakcínou od společnosti Novavax.„Zásoby vakcín jsou dostatečné, při registraci je možné si zvolit termín aplikace vakcín prakticky okamžitě," říká vedoucí očkovacího centra Pavel Kosina.

Od začátku epidemie se v Královéhradeckém kraji nakazilo 36 procent obyvatel. 

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, COVID-19, nákaza, nemocnice, pacient, testování, roušky, incidence, očkování, fakultní nemocnice, infekční onemocnění, vakcína, Novavax, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tera Ivan

Samozřejmě, je tu plno cizinců, kteří sem dorazili po dlouhé cestě. Nikde neprošla zpráva o tom, že by byli testováni. V obchodech jsem je potkala bez roušek, tak se není čemu divit. Proto rozvolníme a to by v tom byl čert, abychom to tu zas nenechali rozjet (snad nám sluníčko a teplo pomůže a nákaza se nebude tolik šířit).

Čtvrtek, 10. března 2022, 12:55Odpovědět

V hradeckém kraji stoupají denní počty covid pozitivních. Jde o nové menší vlny nákazy, tvrdí odborníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.