Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Mrazivá zkušenost. Hasiči nacvičovali záchranu tonoucího na zamrzlém lomu u Trutnova

Na lomu Libeč u Trutnova si třicítka hasičů vyzkoušela záchranné práce na zamrzlé hladině. Zástupci všech územních odborů nacvičovali záchranu tonoucího různými technikami, nechyběla ani ukázka první pomoci v případě podchlazení nebo sebezáchrana. Ti nejodvážnější okusili ledovou vodu i přímo na vlastní kůži.

Poslední mrazivé dny využili hasiči pro výcvik krizových situací na ledové ploše. Podmínky byly na lomu Libeč u Trutnova ideální, led měl tloušťku 18 centimetrů.

Hasiči si tak v rámci výcviku vyzkoušeli různé techniky záchrany na zamrzlé vodě. “Jednalo se o metodu upoutaného zachránce, záchranu pomocí spodního dílu nastavovacího žebříku i pomocí raftového člunu,“ popsala mluvčí hasičů Martina Götzová.

Součástí prevence byly i základy bezpečnosti práce na ledu a téma sebezáchrany. Teoretická část se skládala z připomenutí základních pravidel při poskytování první pomoci v případě podchlazení a provádění tepelného zábalu.  

Během výcviku na sobě hasiči měli suché obleky, ale vzhledem k tomu, že mohou nastat i situace, kdy speciální oblek není po ruce, museli si hasiči zkusit i záchranu v běžném zásahovém oděvu. Udělali si tak představu, jak je pohyb ve vodou nasáklém oblečení složitý.

Ti nejodvážnější pak okusili pohyb ve zmrzlé vodě přímo na vlastní kůži,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, hasiči, cvičení, záchrana, ledová voda, tonoucí, školení, první pomoc, lom, Libeč, Trutnov, oblečení, technika, podchlazení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrazivá zkušenost. Hasiči nacvičovali záchranu tonoucího na zamrzlém lomu u Trutnova  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.