Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Asistenční centrum pro uprchlíky v Hradci Králové přijalo přes 2,5 tisíce lidí

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj, které je v provozu od středy v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové, ke včerejšímu ránu pomohlo 2 448 lidem. Nabídky ubytování využilo 132 Ukrajinců na útěku před válkou. Uprchlická vlna z čtyřicetimilionové Ukrajiny kvůli sílícím bojům mohutní.

"KACPU Hradec Králové od pátečního rána do včerejších 05:00 eviduje celkem 1 844 osob ukrajinské národnosti, které prošly procesem registrace, a získaly tak povolení k pobytu v České republice. Lidé se do centra scházeli v průběhu dne i večera," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

S hasiči, policií a dalšími organizacemi zřídil centrum Královéhradecký kraj v hradeckém Aldisu. Krajští hasiči provoz centra koordinují.

"V neděli byl na základě pokynu z Národního asistenčního centra pomoci Ukrajině vyslán autobus HZS (hasičského záchranného sboru), který vyjel z centrální královéhradecké stanice směr hlavní nádraží Praha. Odtud převezl 39 lidí do KACPU Hradec Králové, kde byli zaregistrováni a v rámci ubytovacích kapacit zařízení ministerstva vnitra jim bylo zařízeno ubytování, do kterého byli odpoledne opět autobusem HZS přepraveni," řekla Götzová.

Podle hejtmanství do včerejška převažovali lidé, kteří mají v České republice příbuzné nebo známé. "Postupně se zvyšují počty uprchlíků z Ukrajiny, kteří tady nemají domluvené ubytovaní a nemají tady příbuzné či známé," řekla Martina Svatoňová z kanceláře hejtmana.

Krajští hasiči v Královéhradeckém kraji evidují v ubytovacích kapacitách pro uprchlíky z Ukrajiny zhruba 4,2 tisíce volných míst. Jde o lůžka z kapacit státních úřadů a organizací, příspěvkových organizací i soukromníků. Podle hejtmanství kapacity zatím stačí.

Hradecké centrum má otevřeno 24 hodin denně sedm dní v týdnu a zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Ukrajincům také zařídí v případě potřeby umístění a dopravu do dočasného ubytování. Registrace obnáší lustraci, vydání statusu uprchlíka, sjednání pojištění, případně zajištění ubytování. Lidé utíkající před válkou kromě administrativní dostanou také zdravotnickou pomoc.

"KACPU Hradec Králové funguje díky vysokému pracovnímu nasazení všech zástupců zúčastněných složek, úřadů, a především pak dobrovolníků a dobrovolníků – tlumočníků. Jejich koordinaci řídí Diecézní charita Hradec Králové a Krajský úřad Královéhradeckého kraje," dodala Götzová. Informace o provozu centra jsou na www.kr-kralovehradecky.cz/kacpu/.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu ve čtvrtek 24. února, od té doby do ČR podle odhadů přišlo nejméně 100 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky z Ukrajiny uprchlo zatím kvůli válce 1,735 milionu lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, sociální, boje, Královéhradecký, 2.VERZE, Hradec Králové, uprchlík, Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor, válka, Kongresové centrum Aldis, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Asistenční centrum pro uprchlíky v Hradci Králové přijalo přes 2,5 tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.