Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči v kraji bilancují loňský rok. Zachránili život více než dvěma tisícům lidí

Hasiči v Královéhradeckém kraji bilancují rok 2021. Zasahovali u 7529 událostí, což je o 130 méně než v předešlém roce. Nejčastěji se jednalo o technickou pomoc a dále o zásahy u dopravních nehod nebo požárů. Do statistik se taky stále významně promítly každodenní činnosti spojené s epidemií koronaviru.

Rozsah náplně práce hasičů je nesmírně široký. Více než polovinu všech loňských zásahů tvořily ty technického rázu, pod které spadá například odstraňování následků živelných pohrom, záchrana osob nebo otevření uzavřených prostor.

Hasiči se ale velkou měrou podíleli například i na likvidaci chovů s ohniskem nákazy ptačí chřipky. „Na žádost veterinární správy jsme realizovali celkem devět zásahů při likvidaci chovů, což si vyžádalo nasazení většího množství sil a prostředků z celého regionu," uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje David Pouč. Největším a nejnáročnějším zásahem z hlediska organizace, nasazení jednotek a logistiky byla likvidace velkochovu nosnic v Kosičkách, kde bylo utraceno asi 173 tisíc nosnic.

Profesionální i dobrovolní hasiči z Královéhradeckého kraje se účastnili i prací na jižní Moravě po ničivém zásahu tornáda.

Pouze každý desátý zásah hasičů byl v loňském roce u požáru. Jednotky jich likvidovaly celkem 764, o 39 méně než v roce 2020. Díky zásahu hasičů se podařilo uchránit majetek v hodnotě více než 1,6 miliardy korun. Nejčastěji hasiči vyjížděli v okrese Hradec Králové, nejméně v okrese Jičín.

Nejvytíženějším měsícem byl červenec, dnem čtvrtek a časem odpolední rozmezí od 15 do 16 hodiny. Pracovníci na operačním a informačních středisku denně přijali a zpracovali téměř tři sta telefonních hovorů.

Nejdůležitějším číslem ve statistice je ale počet lidí, kteří díky zásahu hasičů přežili. „Před nebezpečím zachránili hasiči celkem 2037 osob, 1173 lidí evakuovali a pomohli 1862 zraněným,“ doplnila výčet tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, hasiči, bilance, požár, nehody, ptačí chřipka, tornádo, záchrana, pomoc, dispečink, pandemie covidu-19, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v kraji bilancují loňský rok. Zachránili život více než dvěma tisícům lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.