Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Aldisu začalo fungovat Krajské asistenční centrum. Dobrovolníky hledá Univerzita HK

V kongresovém centru Aldis v Hradci Králové dnes začalo fungovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. V provozu bude nepřetržitě a sloužit má primárně k příjmu uprchlíků. Už v době zprovoznění centra čekali v Aldisu na odbavení desítky Ukrajinců. S hlídáním dětí, transportem nebo se zprostředkováním práce chce pomáhat i hradecká Univerzita.

"Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině zabezpečuje prvotní administrativní kontakt pro uprchlíky z Ukrajiny. Zajišťuje registraci, sjednání zdravotního pojištění, potřebných dokladů a další agendu. Zároveň centrum Ukrajincům zařídí v případě potřeby umístění do dočasného ubytování," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).

Centrum vzniklo ve dvou přízemních sálech hradeckého Aldisu a hlavní koordinaci má na starost Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje. Na místě čeká uprchlíky lustrace, vydání statutu uprchlíka, sjednání pojištění a v případě potřeby i zajištění ubytování. Vše je pod jednou střechou, aby se administrativa co nejvíc zjednodušila.  

"Kongresové centrum Aldis splňuje všechny početné požadavky, které jsou na fungování asistenčního centra kladené," uvedl ředitel krajských hasičů David Pouč. V Hradci Králové funguje ještě pracoviště Odboru azylové a migrační politiky na Ulrichově náměstí v centru města.

Počty uprchlíků z Ukrajiny v Královéhradeckém kraji stoupají a k usnadnění složité situace se jim snaží pomoct taky Univerzita Hradec Králové. Ta teď prostřednictvím svých webových stránek hledá dobrovolníky na pomoc s hlídám a výukou dětí, s transportem obyvatel nebo se zprostředkováním práce či ubytování. Kdo má chuť a možnost pomoct, může se jednoduše zaregistrovat skrze formulář na webových stránkách Univerzity HK a v případě potřeby se zástupci Univerzity zájemcům o dobrovolnou činnost ozvou.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Aldis, Kongresové centrum, asistence, uprchlíci, Ukrajina, válka, pomoc, hasiči, Univerzita Hk, dobrovolník, Kongresové centrum Aldis, uprchlík, Martin Červíček, ODS, Hasičský záchranný sbor, Univerzita Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Aldisu začalo fungovat Krajské asistenční centrum. Dobrovolníky hledá Univerzita HK  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.