Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zastavte investice do stadionu. Raději pomozte Ukrajině, vyzývá radnici místní sdružení

Není čas na hry! Pozastavte investice do stadionu a pomozte Ukrajině, vyzývá město Hradec Králové sdružení Síť Aktivních Občanů Hradec Králové (SAO). Iniciativa k tomu oficiálně vyzvala skrze dopis, který byl adresovaný primátorovi města.

„Žádáme vás, abyste v této situaci odložili investice do výstavby fotbalového stadionu. Není čas na hry!,“ stojí v dopise, který za SAO redakci zaslala Lucie Javůrková. V dopise nadále stojí, že je třeba pomoct především uprchlíkům. A to i za cenu odložení některých připravovaných investic, které jsou v plánu. „Je třeba, abyste co nejrychleji připravili sociální byty a další ubytovací kapacity pro uprchlíky, aby měli kde důstojně bydlet,“ píše Javůrková v dopise.  

Konkrétní možnosti, kterými může Hradec Králové Ukrajině pomoct, probírali zástupci zastupitelských klubů v pátek. Výsledky jednání zatím nezveřejnili. Už ve čtvrtek ale primátor města Alexandr Hrabálek (ODS) prohlásil, že navrhne zrušení partnerské smlouvy s městem Kronštadt, které je jedním z rajonů Petrohradu. „Nemůžu podporovat spolupráci s městem, kterému vládnou lidé, kteří jsou schopni takové prohlášení vydat,“ řekl primátor. O zrušení nebo omezení plánovaných investic zatím nepadlo ani slovo.  

Případnou pomoc pro případné uprchlíky už nastínil i náměstek primátora Pavel Marek (ANO). „Připravuji na případné požadavky našeho partnerského města, a to i z pohledu případných možných potřeb ubytování. Například volná místa ubytoven, možnost poskytnutí bytu rodinám a dětem,“ napsal ve svém vyjádření redakci.  

Souhlasíte s pozastavením investic do stadionu za účelem pomoci Ukrajině?

Celkem hlasovalo2304 čtenářů

Piráti uspořádali materiální sbírku pro Ukrajinu  

Někteří komunální politici se rozhodli, že pomůžou po vlastní ose. Například Česká pirátská strana v Hradci Králové uspořádala materiální sbírku pro Ukrajinu. „Ukrajinci potřebují naši pomoc. Jen slova ale nestačí. Od pondělí tak začínáme v hradeckém pirátském centru na Masarykově náměstí vybírat spacáky nebo přikrývky pro ženy a děti na hranicích a taky léky a další zdravotnický materiál,“ přibližuje pirátský zastupitel Hradce Králové Pavel Vrbický

Do sbírky se může zapojit široká veřejnost. Původně se měla sbírka otevřít až v pondělí, kvůli velkému zájmu však fungovala o víkendu. Sběrné místo bude otevřeno vždy mezi 16:00 a 20:00. Dobrovolníci vybírají spacáky, termodeky, karimatky nebo hygienické potřeby jako jsou pleny, vložky či mýdlo. Dále je možné na pomoc Ukrajině přinést analgetika a protizánětlivé léky, gázy, obvazy a další zdravotnický materiál. 

„Sbírka potrvá minimálně do pátku 4. března. Plánujeme, že v sobotu 5. března vybraný materiál předáme přímo zástupcům ukrajinské ambasády. Děkujeme předem všem, kterým není lhostejný osud obyčejných Ukrajinek a Ukrajinců. Každá pomoc se počítá,“ uzavírá Vrbický. 

Putin ukázal nejodpornější rysy své psychopatické osobnosti, shoduje se komunální politická scéna

Chování Vladimíra Putina a jeho armády odsuzují státy i média prakticky po celém světě. Ruská armáda včera ráno zahájila letecký i pozemní útok na Ukrajinu. Svůj komentář k situaci na Ukrajině napsala Hradecké Drbně i celá řada komunálních...

Ruská armáda ve čtvrtek ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, poté svědci z řady měst po celé Ukrajině začali hlásit silné výbuchy nebo zvuky znějící jako dělostřelecká palba. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym.  

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdeněk Puš | MMHK

Štítky investice, fotbalový, stadion, pomoc, Ukrajina, Síť, aktivních, občanů, dopis, primátor, sbírka, Piráti, Hradec Králové, materiální, podpora, Rusko, Sao, uprchlík, Pavel Vrbický, Vladimir Vladimirovič Putin, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastavte investice do stadionu. Raději pomozte Ukrajině, vyzývá radnici místní sdružení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.