Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj připravuje plán pomoci Ukrajině. Studenti a aktivisté organizují happeningy

Královéhradecký kraj se připravuje na pomoc Ukrajině. Krajské nemocnice jsou v případě nutnosti schopny postarat se o zraněné. Hledají se vhodná místa, kde by se mohli ubytovat případní uprchlíci a kraj taky prověřuje připravenost stavu Policie ČR a dalších složek integrovaného záchranného systému. Studenti a aktivisté spontánně organizují happeningy a lidé přispívají do finančních sbírek.

Hejtman Martin Červíček včera svolal jednání pracovní skupiny krizového štábu, která probírala možnosti pomoci lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině.

Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Zaměstnanci úřadu vytipovávají místa vhodná k ubytování uprchlíků. Podle prvotních odhadů je v regionu nyní možné ubytovat několik tisíc takových osob. Kraj je kromě toho schopen zajistit taky dočasnou výuku na středních školách pro ukrajinské studenty.

Ve středu zájmu jsou i v tuto chvíli zaměstnancům jednotlivých organizací u nás, kteří mají ukrajinské občanství.  „Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země,“ informoval hejtman.

Královéhradecký kraj se zároveň připojil ke sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.

Spontánně vznikají taky různá setkání, během kterých chtějí občané vyjádřit sounáležitost s ukrajinským národem. Happening s názvem „Putine, ruce pryč od Ukrajiny“ pořádá v pátek od půl sedmé na Masarykově náměstí v Hradci Králové nevládní organizace Mluvmespolu.cz. Na závěr akce chtějí organizátoři připojit společnou modlitbu za všechny zemřelé a prosbu za ukončení konfliktu. Během setkání bude možné přispět na sbírku Člověka v tísni SOS Ukrajina.

Také zástupci Gymnázia J.K.Tyla dnes dopoledne před školou v Hradci Králové zorganizovali z vlastní iniciativy happening za mír v Evropě a na podporu napadeného státu. „Dojímá mě, že jim není jedno, co se děje. Jich se budoucnost týká nejvíc,“ uvedl na Twitteru ředitel gymnázia Matěj Onřej Havel (TOP 09).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Ukrajina, pomoc, solidarita, happening, uprchlík, ubytování, studenti, mír, akce, setkání, nesouhlas, válka, Policie České republiky, Martin Červíček, Vladimir Vladimirovič Putin, ODS, Zakarpatská oblast, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj připravuje plán pomoci Ukrajině. Studenti a aktivisté organizují happeningy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.