Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Modlím se, aby na Ukrajině zemřelo co nejméně lidí, říká předsedkyně ukrajinského spolku v Hradci Králové

Zprávy o invazi Ruska na Ukrajinu předsedkyni Regionálního ukrajinského spolku ve východních Čechách Natalii Docenkovou zdrtily. V 21. století je to něco nepředstavitelného. Ve východní části Ukrajiny má příbuzné a je s nimi v telefonickém kontaktu.

"Jsem v šoku, nevím, co na to říci, nejsem na to připravená. Nečekala jsem to, stále jsem doufala, že se to vyřeší mírovou cestou," řekla Docenková. Ruská armáda včera ráno zahájila letecký i pozemní útok na sousední Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu.

Podle Natalie Docenkové její příbuzní na Ukrajině, většinou starší lidé, o odchodu ze svých domovů neuvažují. "Volám si s nimi, velmi se bojí, co bude. V jejich městě je zatím klid, jsou v pořádku, ale cítí bezmoc. Ve vzduchu je panika, a to je velmi špatné," řekla.

Příbuzné má na obou stranách hranice. Má zlost na vládu Ruska i Ukrajiny. "Doufala jsem v mírové řešení, mohlo se pro to v posledních osmi letech udělat více. Jsem zklamaná z Ruska, že zaútočilo," řekla.

Ruské vojáky považuji za teroristy, naší armádě posíláme peníze, říká v Česku bydlící a pracující Ukrajinec Dima

Velice nelibě snáší vpád ruské armády do své rodné země i dvaatřicetiletý Ukrajinec Dmytro Bulbakh, který v České republice bydlí a pracuje už 6 let. Vojáky svého rozpínavého souseda označuje za teroristy, sám však má informace, že se Ukrajinci...

Regionální ukrajinský spolek ve východních Čechách se sídlem v Hradci Králové před lety založili přistěhovalci z Ukrajiny. Prezentuje Ukrajinu, podporuje ukrajinskou kulturu, její tradice a zvyky v ČR i v zahraničí, pořádá kulturní, turistické a sportovní akce. Cílem spolku je sjednotit Ukrajince z východních Čech, poskytnout jim veškerou možnou informační pomoc a podporu při integraci do evropské společnosti, uvádí spolek na webu. Ve spolupráci s charitou spolek připravujeme humanitární pomoc pro Ukrajinu.

"Modlím se, aby na Ukrajině zemřelo, co nejméně lidí a aby utrpení, co nejrychleji skončilo," dodala Docenková.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba označil ruskou operaci za plnohodnotnou invazi a prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil na Ukrajině válečný stav. Ukrajinská pohraniční stráž uvedla, že ruské síly napadly hranici Ukrajiny z Ruska, Běloruska i z anektovaného poloostrova Krym. Kroky Moskvy odsoudili západní lídři a slíbili tvrdé sankce vůči Moskvě.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Ohodnoť článek

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, společnost, Hradec Králové, Východní Čechy, ruská invaze na Ukrajinu, Vladimir Vladimirovič Putin, Ozbrojené síly Ruské federace, Moskva, Volodymyr Zelenskyj, Dmytro Kuleba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modlím se, aby na Ukrajině zemřelo co nejméně lidí, říká předsedkyně ukrajinského spolku v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.