Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Děti by za MHD v Hradci Králové mohly platit jen sto korun ročně, zvažuje město

Děti od šesti do patnácti let by mohly mít roční jízdenku na MHD jen za sto korun. S návrhem přišli zástupci města. Chtějí tak ulehčit rodinám, na které dopadá tíha zdražování. Zda návrh projde, bude záležet mimo jiné na tom, jestli město v rozpočtu najde peníze na zvýšení dotace dopravnímu podniku.

Město Hradec Králové zvažuje zavedení stokorunového ročního jízdného pro školáky ve věku od šesti do 15 let. Pro rodiny s dětmi by to znamenalo úsporu v řádech sto korun. Nyní děti od šesti do 15 let stojí jízda placená městskou kartou osm korun a papírovou jízdenkou 12 korun. Roční školní jízdenka vyjde na 1480 korun a šestiměsíční je za 980 korun. Pokud by návrh prošel, platily by děti stejně jako senioři nad sedmdesát let.

Možnost levnějšího cestování by se podle odhadů týkala asi 18 tisíc dětí nejen z Hradce Králové. „Možnost nového dětského tarifu by nyní měly projednat příslušné výbory a komise města. V platnost by tarif mohl vstoupit do konce letošního roku,“ řekl náměstek primátora pro majetek Pavel Marek (ANO).

Bude záležet i na tom, zda město v rozpočtu najde peníze na zvýšení dotace dopravnímu podniku. Ten sčítá ztráty způsobené pandemií covid-19, která zapříčinila pokles cestujících až o třicet procent. Zavedení stokorunového ročního jízdného pro děti by znamenalo další výpadek tržeb ve výši 15 až 18 milionů korun.

Tarify v hradecké MHD jsou horkým tématem několika posledních měsíců. Město nejprve přišlo s oznámením, že jízdné citelně zdraží. Po vlně nevole z řad veřejnosti ale vzalo zpátečku a ceny prozatím zůstaly stejné.

K úpravě cen jízdného by ale mělo dojít na konci roku v souvislosti se zavedením nového odbavovacího systému. Ten umožní platit jízdné bezkontaktně bankovní kartou, prostřednictvím chytrého telefonu či hodinek a také kartami regionální veřejné dopravy.

O tarifech připravených současným vedením města by mohlo rozhodovat již nové vedení vzešlé z podzimních voleb,“ dodal primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, MHD, autobus, jízdné, děti, školáci, dopravní podnik, zastupitelé, primátor odbavovací systém, cena, městská hromadná doprava, Pavel Marek, Alexandr Hrabálek, ODS, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti by za MHD v Hradci Králové mohly platit jen sto korun ročně, zvažuje město  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.