Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Města vyjadřují podporu Ukrajině. Žlutomodré vlajky visí i v Hradci Králové

Nad hradeckým magistrátem, u Klicperova divadla i u sídla Královéhradeckého kraje vlaje od dnešního rána vlajka Ukrajiny. V návaznosti na včerejší kroky Ruské federace, která uznala nezávislost separatistických území na východě Ukrajiny, město vyjadřuje podporu ukrajinskému národu. Primátor chce nabídnout pomocnou ruku starostovi spřáteleného města Černigov.

Celý svět s obavami sleduje dění na východě Ukrajiny. Podporu celému národu vyjadřují během dneška i mnohá východočeská města. Zástupci Hradce Králové symbolicky vyvěsili nad úřadem ukrajinskou vlajku. Chtějí tím vyjádřit nesouhlas s postupem separatistů a jejich podporovatelů na východě země a odsoudit vstup ruských vojsk na území svrchovaného státu.

K Ukrajině má naše město historicky velmi blízko, máme oprávněné obavy o bezpečí obyvatel partnerského města Černigov, které je nedaleko ruských hranic. Co nejdříve se pokusím spojit se starostou Černigova a nabídnout jim naši případnou pomoc,“ řekl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Na symbolickém aktu v podobě vyvěšení ukrajinské vlajky se zástupci města shodli jednomyslně a téměř okamžitě. „Návrh na radě města přednesl klub Pirátů a podporu získal téměř okamžitě nejen u vedení města, ale i napříč dalšími kluby v zastupitelstvu,“ dodává primátor.

K podpoře Ukrajiny vyzvaly i další instituce, například Asociace profesionálních divadel České republiky. Na to zareagovalo Klicperovo divadlo v Hradci Králové, kde ukrajinská vlajka už taky visí. „Agresivní, výhružné a nebezpečné politické a vojenské aktivity Ruska nám připomínají nejtragičtější chvíle v moderních evropských dějinách. Je jediná cesta, jak řešit jakékoliv spory mezi státy – jednání v rámci práva," uvedli zástupci divadla na svých webových stránkách.

Podporu vyjádřili i svým kolegům z uměleckých kruhů. "Myslíme na naše vynikající kolegy v Rusku i na Ukrajině, mezi nimiž máme řadu přátel. Věříme, že i oni jsou na straně demokracie, svobody a spolupráce bez válek a napadání. Nabízíme jim v případě nutnosti pomoc a podporu. Ukažme společně, že jsme schopni dialogu a vzájemného respektu," doplnili.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, vlajka, Ukrajina, podpora, solidarita, Rusko, území, invaze, pomoc, válka, divadlo, Černihiv, Klicperovo divadlo, Alexandr Hrabálek, ODS, Česká pirátská strana, Asociace profesionálních divadel České republiky

Města vyjadřují podporu Ukrajině. Žlutomodré vlajky visí i v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.