Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Strážci národního parku v Krkonoších se učí bránit agresorům. Absolvovali školení sebeobrany

Agresivita návštěvníků Krkonošského národního parku v posledních letech stoupá. I proto prochází strážci speciálním školením sebeobrany. V něm se naučí, jak konfliktům předcházet, jak je správně řešit a také jak zneškodnit případného útočníka. Správce v pátek školili zástupci České Krav Maga Asociace.

„Brutální útok na stráž přírody představuje špičku ledovce narůstající agresivity některých přestupců, se kterou se v terénu setkáváme. Naše strážce postupně vybavujeme osobními kamerami a sebeobrannými prostředky, výcvik systému Krav Maga je součástí snahy zvýšit jejich kompetence ve zvládání možných konfliktních situací,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch

Z pohledu zákona je při výkonu služby strážce parku úřední osobou. Útok je tak hodnocen vyšší trestní sazbou. Strážci navíc mají povinnost zasahovat v situacích, kdy návštěvníci Krkonoš porušují pravidla. „Bohužel jsou často terčem verbálních útoků ze strany lidí, kteří porušují zákony, nebo návštěvní řád národního parku a jsou na to našimi strážci upozorněni,“ doplnil Böhnisch. 

Podle vedení národního parku je Krav Maga tou správnou cestou, jak zvýšit šance zaměstnanců v případných sporech. Kromě samotného bojového umění se strážci přírody učí poznat, kdo proti nim stojí a jaký má úmysl. Cílem je konflikt vyřešit bez fyzického zákroku. Samozřejmostí je osvojení technik, díky kterým se napadený ubrání a v ideálním případě agresora zneškodní.  

Agrese na strážce parku není ničím výjimečná 

Jeden z větších incidentů se stal v Krkonoších například na začátku loňského roku. Ve Strážném napadl zaměstnance správy parku řidič na sněžném skútru. První část incidentu začala kolem Vápenice nad Dolním Dvorem, kde si správce všiml pěti skútrů vyjíždějících z lesa. Dva se pokusil zastavit, řidiči na výzvu nereagovali a ujeli. 

Druhá část incidentu se odehrála na křižovatce u chaty Ferra ve Strážném, kde strážce zaregistroval další jedoucí skútr. Při průjezdu kolem strážce se ho řidič pokusil udeřit pěstí. „Po chvíli se na místo střetu vrátil a v útoku na strážce pokračoval. Sestoupil ze skútru a překvapeného strážce udeřil pěstí do obličeje. Obešlo se to bez zranění. Letos jde o první takto vážný incident," říká mluvčí KRNAP Radek Drahný.  

Podle správců národního parku agresivita lidí roste. Dosud nejzávažnější incident s řidiči skútrů je starý 18 let. Dobrovolný strážce tehdy zastavoval skútry, které ho porazily a způsobily mu tříštivou zlomeninu stehenní kosti.  

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky KRNAP, Krkonoše, správce, školení, Krav Maga, agrese, skútr, konflikt, národní, park, ochránce, přírody, sebeobrana, národní park, Krkonošský národní park, Robin Böhnisch, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážci národního parku v Krkonoších se učí bránit agresorům. Absolvovali školení sebeobrany  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.